pondělí 30. května 2016

Začíná týdenní dovolená

Ode dneška mi začíná týdenní dovolená, vzhledem k předpovědi počasí to na týden moc dobře nevypadá, ale co se dá dělat. Když bude deštivo, budu pokračovat uvnitř baráku. Dnes přijela malá brigáda (teta Lída, Jirka a Péťa), pustili jsme se do přípravy jámy - bylo třeba zarovnat rohy, něco odbagrovat atd. Kupodivu ve více lidech práce jde hezky rychle. Vzhledem k nepříznivé vývoji počasí jsem požádal maminku, aby zajela koupit velkou plachtu (8x6), aby nám do jámy zase nenapršelo. Odpoledne jsem nad nádrží nakladačem udělal pás valu jako zabezpečení proti přívalu vody. Pro dnešek by asi stačilo. Večer jsem dělal přípravy ohledně izolace podlahy v kuchyni a obýváku. Skutečně odpoledne začalo pršet. Snad se počasí trošku udobří.


neděle 29. května 2016

Bagrování kanalizace a odvoz bahna

Po včerejší bouřce byl na dnešek v plánu bagrování kanalizace (pro odvod vody ze sklepa) v prudkém svahu. Jelikož mým nakladačem to nešlo, objednal jsem malého bagříka u pana Valenty. Za 2 a půl hodiny měl cca 15 metrů odbagrováno (až ke skruži u garáže). Cena přijatelná a byl jsem nadmíru spokojen. Poté jsem s Haničkou jel do Rubusu pro pětimetrové trubky, jelikož je země podmáčená, hrozilo u velké valy zřícení do kanalizace, musel jsem neprodleně první pětimetrový úsek položit a zasypat hlínou. Poté jsem musel v místě kabelovky vykopat ručně, to bylo za hodinu hotové. Zbytek dne jsme věnovali odvozu bahna z nádrže, aby se co nejdříve vysušilo a u betonového skruže u garáže jsem udělal otvor (pomocí sbíječky a brusky). Velmi nabitý den.



sobota 28. května 2016

Opět bagrování, zasypání hlíny okolo nádrže, bouřka

Ráno jako vždy jsem pokračoval v bagrování. Poté když už začalo být moc teplo, jsme s mamkou a Květou z Austrálie (sem do Čech jezdí každé léto) věnovali naházením hlíny okolo nádrže. Nakladačem jsem na lžíci nabral necelý kubík hlíny, přistavil k nádrži, ručně lopatou jsme naházeli okolo nádrže, bylo třeba dávat pozor, aby tam nebyly velké kameny. Ve třech práce pěkně odsejpala.
Na odpoledne jsem měl v plánu jet do Újezdu k Evičce (sestře Haničky), kde oslavovali narozeniny Péťy a Tomáška. Haničce se povedly dva hezké dorty. Než sem dorazila bouřka, stihli jsme postavit trampolínu. Bouřka, jež sem dorazila, byla pořádná, co jsem ale netušil, co za hodinu se dozvím. Po telefonátu s mamkou jsme se dozvěděli, že ve Svojku byla pořádná průtrž. Sklep plný vody (bohužel odvod ještě nebyl dokončený) a v nádrži kořenovky je plná vody. No nazdar, to mi ještě scházelo! Sledoval jsem radar na mobilu, kdy že přestane pršet. Asi za hodinu jsem na motorce vyrazil do Svojku, abych zjistil, jaké škody napáchala bouřka. Ve sklepě samé bahno, jelikož otvor, který jsem udělal ve sklepě, nebyl ještě uzavřen (obetonován), voda se dostala dovnitř a vzalo s sebou hlínu do sklepa. V jámě bylo dle odhadem 10 kubíků vody, musel jsem vymyslet, jak se té hromady vody zbavit. Nakonec jsem ze stodoly vytáhl čerpadlo, napojil na hadici a napojil na elektriku. Odčerpávání vody trvalo asi 4 hodiny, cca do půlnoci. Doufejme, že další bouřka už nepřijde. Fakt jsem to takhle nečekal a vůbec jsem neudělal opatření (zabezpečení). Moje první nezkušenost...









pátek 27. května 2016

Dovoz kameniva, betonování základové desky na pulzní šachtu

Včera jsem z Prahy přivezl IBC kontejner na 1000 litrů, bude se hodit až budu betonovat podlahu. Na dnešek jsem domluvil s panem Chuchlíkem, že přivezou kamenivo na kořenovku, bylo potřeba přivézt 20m3 štěrku 2/4 a 8m3 kačírku 8/16. Celkem asi 42 tun, což je dost, odhaduji, že přivezou 4x. Hned ráno přivezli štěrk 2/4, před vysypáním na zem jsem dal nějaké plechy a plachtu. Druhou várku přivezli za hodinu a po poledni přijeli 2 nakladáky, bez problému a kluci byli šikovní.
Odpoledne jsem začal betonovat základovou desku o rozměru 1.1m x 1.1m na pulzní šachtu, nic nenáročného. Na hlínu jsme naházeli kameny a poté asi 3-4 kolečka cementu. Za hodinu to bylo hotové. Kromě toho jsem stihl zajet do Jičína objednat polystyrén na podlahové topení (EPS) a koupil jsem rovnou pár pytlů cementu i když už jsem měl cestu tam. 




pondělí 23. května 2016

Pokračování v bagrování a řešení prasklé gumy

Dnes jsem za pěkného počasí pokračoval v bagrování jámy na kořenovku, už je třeba trošku rozhýbat soukolí. Horší je, že když po odbagrování části se nakupí vrstva hlínu, které je potřeba dát stranou, musím odpojit podkop a namísto dát lžíci. Výměna zabere asi 5-10 minut, ale vcelku to jde. Nejhorší na tom je, že z podkopu začíná čím dál víc, pokud je větší teplo, kapat olej. Už jsem vyprázdnil 4 litrový kanystr s olejem, pořád lepší než rozebrat hydraulický válec, odvézt na přetěsnění a čekat 14 dní - budu to řešit později, až bude kořenovka hotová.
V jednu chvíli za mnou přišla mamka a na mě křičí, že jedna pneumatika na nakladači je skoro prázdná! No potěš pánbůh... Hned jsem odpojil podkop a nalehko jsem zajel do stodoly. Tam šlo bez heveru povolit 6 šroubů (dost ztuha, pomohl nástavec) a sundat kolo. Váží tak 2-3x víc než u obyčejné pneumatiky u auta. Optal jsem starosty a jednoho zedníka, kde v nejbližší okolí dělají výměnu, zkusil jsem pneuservis v Tampli, ani tam nemají vybavení. Dali mi doporučení do Nové Paky přímo u kruháči. Na počkání a s mou pomocí jsme sundali duši, byla tam díra. Na pneu byl asi dvoucentimetrový hřebík, jenž byl schovaný v špuntu. Ani vyndat nebylo jednoduché. Duši jsme dali raději novou jelikož ta původní byla skoro zničená. Za hodinu jsem byl zpátky a během čtvrt hodiny byl nakladač opět funkční. Pro jistotu jsem dofoukl zbylé gumy na 3 atmosféry.




neděle 22. května 2016

Bagrování jámy na kořenovku, položení nádrže na základovou desku

Dnes jsem celý den bagroval jámu na kořenovku, ve svahu to nebylo pro mě jednoduché a měl jsem co dělat, abych se obrnil trpělivostí a odvahou se do toho pustit. Po několika měsících jsem s nakladačem natolik sžil, že jsem mohl mu důvěřovat a nebát zkusit jít na vlastní pěst než pronajmout velký bagr (není jednoduché ho sem dostat - málo místa) a když mám bagříka, proč zbytečně platit velku sumu za bagrování? Navíc si mohu udělat vše podle mého gusta a pěkně v poklidu - žádný spěch a rychlé rozhodování - jak a proč to udělat.
Den byl skoro tropický, takže bagříku dalo pěkně zabrat a bohužel z podkopu pomalu začíná téct olej, opět bude potřeba přetěsnit hydraulický válec. Zjistil jsem totiž, že nejlíp se bagruje ráno a večer, kdy není takové teplo, pak toho moc nekape. Ono stačí dolít olej a je to. Přetěsnění budu řešit později, až bude kořenovka hotová. Během dne jsem musel základovou desku několikrát pokropit, aby rychle na sluníčku neseschla a pomalu vytvrdla. Bagrování ve svahu nakonec šlo bez problému, překvapivě, chce to nápad a dobře promyšlený plán. Pařez v průměru metr jsem odbagroval a odvezl k sousedovi (na jeho souhlas samozřejmě).
K večeru jsem se rozhodl nádrž položit na desku, poprosil jsem kamaráda Ondřeje, aby přijel k nám pomoct. Měl jsem v plánu pomocí nakladače a vidle nádrž zvednout a položit ji. Ondra jako vždy přivezl velkou tyč a řetězy. Vidle je krátká, tak jsme museli prodloužit pomocí tyče. Nádrž jsme bez problému položili a po něm následoval příjemný pocit z dobře vykonané práce.











sobota 21. května 2016

Betonování základové desky

Dnes bylo v plánu betonování základové desky na nádrž septiku, nejdřív jsem musel za stodolou vyndat starou kari síť jež byl několik let zarostlý malými stromky, musel jsem motorovou pilou stromky vykácet a síť bruskou nařezat na požadovaný rozměr. To zabralo skoro celé dopoledne, po obědě jsem na jámu navozil kamenivo (2-4mm) a okolo jámy jsem zarovnal velkými kameny. Přes jámu jsem dal dvě silné fošny, po namíchání betonu jsem míchačkou popojel po té fošně a doprostřed jámy jsem beton vyklopil. Spotřeboval jsem cca 11 pytlů cementu s vyšší pevností 42,5. Dle projektu jsem udělal beton s tloušťkou 15cm, to je potřeba, jelikož nádrž bude vážit cca 5 tun a to je sakra dost znát. Stihli jsme to akorát do večera do západu slunce.








pátek 20. května 2016

Bagrování jámy na nádrž septiku

Včera jsem byl po práci vyzvednout hydraulický válec na nakladač, kompletní přetěsnění včetně výrobu nového čepu stálo kolem 1.500Kč. Hned po příjezdu domů jsem namontoval na nakladač, ani kapka což je super. Večer jsem se pustil do bagrování jámy na nádrž septiku.
Dnes jsem pokračoval v bagrování, šlo to hezky a moc mě to baví. Jáma je velká cca 2,5 x 2,5 do hloubky přibližně 1,5 metru. Mamku jsem musel k nakladači s podkopem pustit, aby si aspoň vyzkoušela, jak se hejbe s páky podkopu, trošku se při tom lekla :-)
K večeru jsem zajel do Jívan pro vibrační desku a k Bubákovi na kafe. Zrovna Kučír sekal trávník, kde jsme si všichni zahráli fotbal. Byl to moc příjemný večer.






pondělí 16. května 2016

Dobetonování kus kamene pro schod

Kromě přebroušení finálního tmelu na chodbě jsem stihl dobetonovat schod, který vede do hlavní části chodby. Před rokem jsem velký blok kamene rozpůlil kvůli kanalizaci od koupelny (viz. tento článek), před betonování podlahy bylo nutné uzavřít schod, aby se mohlo v brzké době začít dělat izolace.


neděle 15. května 2016

Koupě a položení odpadního potrubí, finální tmelení

Jelikož mám vybagrovanou kanalizaci, je dobré co nejdříve položit kanalizaci a zasypat, takže jsem vzal vozík a vypravil se na cestu - směr stavebniny Rubus u Kozákova. Vzal jsem 2x pětimetrové KH trubky o průměru 125 včetně kolen. Před cestou domů jsem stavil u Haničky na kafe. Odpoledne jsme s mamkou položili trubky, naházeli lopatou zeminu (bez kamene) a poté nakladačem jsem dosypal zbytek. Šlo to pěkně fofrem, stihli jsme akorát do večera než začalo pršet. Večer jsem dofinišoval tmelení stropu, konečně přišla úleva, že strop je celý dokončen.






sobota 14. května 2016

Strop v chodbě a bagrování na kanalizaci

Včera jsem byl s vozíkem v Trutnově vyzvednout objednané radiátory (ve tvaru žebříku do koupelny a klasický do pokoje). Mamka chtěla v barvě jasmínu, takže se muselo objednat do výroby přímo v Koralux. Výroba trvala cca 4 týdny. Kromě toho jsem koupil i měděné trubky v celkové délce 15m. Odpoledne jsem začal dělat strop v malé chodbě (mezi WC, koupelnou a kuchyní), opět namontovat profily a sádrokarton. V koupelně jsem přebrousil základní tmel a nanesl finální tmel.
Dnes jsem pustil do bagrování kanalizace od sklepa ke garáži, bagrování šlo dobře nebýt velkého kamene, s nímž nešlo lžící pohnout. Musel jsem vzít pomocníka-sbíječku, abych velký balvan rozsekal na kusy a mohl pokračovat dále. Vybagroval jsem cca 14 metrů, dál kvůli velkému sklonu jsem nemohl pokračovat - hrozí nebezpečí naklánění nakladače. Budu muset se domluvit s panem Valentou, který má minibagřík vhodný do velkého sklonu (se dvěma pohyblivými nohami). Večer jsem opět pokračoval v dokončení tmelení na chodbě.