sobota 30. ledna 2016

Zimnice - čas na zařizování nejrůznějších věcí

Minulou neděli na mě lezla zimnice a v pondělí se mi spustila chřipka, tak jsem musel dopovat vitamíny C a víceméně si po práci ve firmě odpočinout/vyležet. Ve čtvtek nastala krize a poté velký útlum, na včerejšek jsem si raději vzal sick day. S maminkou, Haničkou a Elen jsme se stavili v Chuchelně ve firmě Agát, kde jsme vybrali barvu na okna. V plánu pro první etapu je vyrobit 4 okna pro první stěnu (pokoj maminky a dvě pokoje nad). Konzultace s paní Vocelkovou (už s ní jsme přes email dopisovali půl roku) byla příjemná a bezproblémová. Okna bude instalována někdy v průběhu března. Odpoledne přijela přepravce s objednanými dveřmi od firmy Homolka, o něž jsem se zmínil v předchozím článku. Byl jsem natěšen a zvědav, po rozbalení balíku mě oči málem vypadly z důlků, masívní dveře z dubu vynikaly pečlivým zpracováním a vypadá moc hezky (s nátěrem osma). Chválím firmu, že dveře pečlivě zabalili do fólie, rohy vyztužily paírovými kartóny a celý ještě zaplátovali zbytky papírovými krabicemi a fólií- mají u mě velké plus. Je jisté, že u nich objednám další várku dveří :-)
Dnes po ránu se cítím o mnohem líp, vyrazili jsme do Studence a do Horka mrknout se na obklady do kuchyně. Mamce se líbí obklad ze Španělska Ceramica Alcora, typ Trinidad v barvě Creme. Cena na metr je 550Kč, ale co vím, na netu seženu ještě levněji. Už je na čase doplnit stavební materiály.



neděle 24. ledna 2016

Příprava na elektriku v kuchyni

Dopoledne jsem se stavil u kamaráda Ondřeje, aby jsme připravili trám, jenž bude upevněn ke zdi pro orámování dveře. Vybrali jsme trám o rozměru 12x12x250 a z materiálu smrk vysušený pár let. Schválně je mírně pokroucený a se spárou. Ondra zkusil na hoblíku srovnat dvě strany, aby byl po celé délce rovný, ale to nešlo. Nakonec jsme se domlouvali, že to zkusím nejdřív srovnat na velkoformátovací pile někde v truhlářství. Je třeba upravit trám na profil 10.5x7.
Odpoledne jsem na příčku namaloval místa, kudy povede elektrika a kde budou instalovány obklady. V průběhu přípravy na mě lezla nějaká zima a možná únava, tak jsem to brzy zabalil a šel si odpočinout. Po velmi dlouhé době jsem v televizi shlédl moc pěkný film (na TV nekoukám už nějaký ten rok).

sobota 23. ledna 2016

Zapojení odpadu a vody v kuchyni

Po příjezdu z Prahy jsem jal zkontrolovat dokončené omítky. Co dodat, pěkně udělané, až na pár drobností, které budu muset dodělat - okolo luxfery čouhají kus perlinky a okolo rámu pro dveře nemá požadovanou tloušťku. Ach jo, kdeže jsou v ČR spolehlivé řemeslníky, jež udělají na přání zákazníka??? Holt si budu muset přitvrdit!
Po zkušenostech s vodaři jsem se dnes pustil do zapojení odpadu pro kuchyňský dřez a vodovodních potrubí pro pákovou baterii. Rozhodl jsem pro variantu na zeď - je pevnější než nastojato na dřezu - po letech se viklá. Sice pákových baterií je omezený výběr než stojánkových, ale myslím, že si něco vybereme.
Na zapojení vodovodních potrubí bylo třeba preciznosti a umu, jelikož mám jen "jeden" pokus. Na stávající plastové potrubí, jenž trčí ze zdi, se přidá koleno (celá soustava připravených trubek). Nejdříve jsem musel vysekat malé otvory ve tvaru pájky, aby se dotýkala těch trubek. Před spojení obou trubek pomocí pájky jsem nacvičoval úkony několikrát a při asistenci mi pomohla maminka. Kdybych to pokazil, musel bych vysekat na druhé straně příčky - raději na to nemyslet. Bylo potřeba po nahřátí plastových trubek hned předat pájku mamce, abych do 10 sekund stihl zapojit a při tom mít možnost korigovat pozici trubek. Povedlo se to!



pátek 22. ledna 2016

Návštěva dvou výstav

Včera jsem ve firmě vyjednal, že mohu jet na výstavu Infotherma 2016 v Ostravě, kde jsem potřeboval zjistit ohledně podlahového vytápění a kotle pro pevná paliva. Den před odjezdem jsem přes internet objednal zpáteční lístek na rychlík RegioJet od Student Agency za 99Kč (tam a zpět) :-) V kupé je zásuvka 220V a bezdrátové wi-fi, takže jsem mohl cestou tam a zpět (celkem 6 hodin) pracovat. Před polednem jsem stihl oběhnout všechny stánky, nejvíc mě zaujala firma Vip Gaps a kotel od firmy Rojek. Cesta kupodivu uběhla příjemně (s čajem zdarma) a internetové spojení fungovalo výtečně - jen 2 krátkodobé výpadky během cesty.
Dnes jsem po práci stihl navštívit veletrh Střechy v Letňanech, kde jsem získal nějaké informace ohledně sřechy a střešních oken, kdy plánujeme nejdříve za rok. Nejvíce mě zaujala plechová krytina od jedné firmy (nevzpomenu si na jméno, ale mám doma katalog) a Drdlíkův dřevěný šindel od firmy Euroko. Není jednoduché vybrat, jelikož značek a možností je vskutku rozsháhlé než před 20 lety, aspoň je z čeho vybírat.

neděle 17. ledna 2016

Dokončení elektriky v koupelně a stěny pro kuchyň

Dnes ráno jsem vzal malou Elenku do Rokytnice nad Jizerou, kde poprvé vyzkoušela malou dětskou sjezdovku. Překvapila mě její šikovnost, dokonce se nebála vyzkoušet malý vlek určené jen pro malé děti. Narozdíl od ostatních měla ochotu neustále se učit, když upadla, hned vstala a hned pokračovala, tolik energie se tak u malých dětí nevidí. Pak jsme zkusili Kozinec, tam bohužel vlek není v provozu, napadlo málo sněhu, tak jsem jí vzal na ramena a vyšel kopec. S ní v běhu jsem pomáhal kordinovat směr a případně pomoct ubrzdit. Jsem v úžasu, že jí to jde skvěle, mám z ní obrovskou radost. Příště zase půjdeme.
Po příjezdu do Svojku a posilnění jídlem jsem se pustil do další práce, dokončení elektriky v koupelně a příčky v kuchyni, konečně jsem dodělal poslední řadu.
Mimochodem jsem opomněl napsat, že v pátek byl u nás pan Kloubouček z Libštátu, jenž bude dělat novou kuchyňskou linku na míru. Bylo potřeba se s ním dohodnout, kudy povede elektrika, voda a odpad. Také jsme doladili detaily, kde budou skříně, sporák a lednice.






sobota 16. ledna 2016

Elektrika v chodbě a koupelně

Včera po příjezdu z Prahy jsem se pustil do natažení elektriky v chodbě a dnes jsem pouze do 15h dělal do příčky drážku pro kabely. Vzal jsem nejdříve pravítko, tužku a označil jsem všechny místa, kudy povedou kabely (od vypínače k zásuvce, odtud později se napojí na světla) a poté ruční pilkou jsem udělal dvě drážky vedle sebe (podle tloušťky kabelu), ve finále jsem malým majzlíkem vysekal drážku. Jelikož je to z tvárnic, práce šla hezky fofrem (ale samozřejmě s pečlivostí - asi jsem trošku detailista). Poté jsem odjel do Kvítkovic, s nimi jsme jeli do Újezdu na narozeninovou oslavu Martina (brácha mojí Haničky).


pondělí 11. ledna 2016

Dovolená na další kupu práce

Dnes jsem si radši vzal dovolenou, jelikož je potřeba dodělat spousty věcí, aby se mohla omítka dokončit. Ráno jsem začal s instalací zásuvky do omítky, natažení kabelu na stropě a napojení do horní zásuvky. Jednotlivé zásuvky jsem vysádroval, dal jsem si opět záležet a během mé práce jsem mohl zpovzdálí sledovat práce zedníka. Dělal izolaci do výklenku (polystyren), aby to moc nestudilo. Výklenek bude sloužit pro malou knihovnu, odkládací prostory pro drobné věci a možná i pro malý stolek na notebook. Odpoledne jsem se věnoval natažení kabelu do WC a koupelny na světlo. Též jsem musel vygooglovat, jak udělat zapojení na dvojvypínač a nakreslit elektrické schéma do koupelny (samozřejmě po konzultaci s elektrikářem). Vše co se týká do koupelny, bude vše přes proudový chránič (dle normy). Mezitím zedník začal se štukování omítky v pokoji.
Už se nám to pěkně rýsuje, jupí.




neděle 10. ledna 2016

Opět stavba příčky a vyvrtání díry pro větrání na WC

Dnes jsem se pustil do další fáze stavby příčky a odpoledne jsem mohl začít vyvrtat díru pro větrání na toaletě. Zedník mi půjčil dlouhý vrták (80cm), tak jsem se směle pustil do toho. Vyvrtat do kamene s šířkou 70cm není žádná sranda, ale nakonec to jistí dobrý vrták a pořádná příklepová vrtačka. Asi 3 hodiny jsem s tím zápolil, bylo potřeba navrtat cca 8 děr do kruhu, poté majzlíkem a kladivem dodělat zbytek. Odechl jsem si, že tuto náročnou proceduru mám za sebou.


sobota 9. ledna 2016

Zarovnání omítky u výklenku, dveře, komína a stavba příčky

Ráno jsem si přivstal, abych stihl dorovnat omítku u výklenku než to vytvrdne, stačí když je malta taková polotuhá, to se hezky latí srovná do krásné roviny. Už mi začíná docházet, jak systém oházení funguje :-) Kromě výklenky jsem srovnal i rám pro dveře, aby šířka vchodu pro dveře na WC měla správnou šířku (70cm). Původně jsem si nebyl jistý, kolik omítky u stěny bylo potřeba naházet, proto jsem vchod na dveře nechal s rezervou (na 72 cm). Stačilo oházet 2 cm na 10 cm šířky (dle fotky dole) a bylo to. Ještě jsem srovnal omítku u komína, to jsem si dal záležet, aby byl kolmý, jelikož tam bude kuchyňská linka, takže rozdíl plus mínus 1cm nesmí být znát, jen plus mínus 1mm. A to se mi povedlo, jednoduše po naházení jsem rovinu srovnal pomocí velkého úhelníku - nejjednodušší a nejrychlejší způsob. Zbytek dne jsem pokračoval ve výstavbě příčky pro kuchyň, už mám za sebou šestou řadu.




pátek 8. ledna 2016

Dodělání omítky ve výklenku a vchodu do chodby

S mamkou jsme v týdnu sehnali náhradníka zedníka, jenž by dokončil omítku (hrubá omítka ve výklenku, natažení perlinky, srovnání omítky lepidlem a štukování). Sice bych to zvládl sám, ale trvalo by to dlouho (jen prodloužené víkendy), tak jsme rádi, že bude dělat další (dle info ostatních) spolehlivý zedník Martin Fejfar z Tample. Začal hned ve středu. Když jsem po týdnu přijel, tak jsem si všiml, že je dobrý zedník, ale místy jsem měl i nějaké komentáře (mrzelo mě, že ten první zedník nedodělal - ten byl nejlepší ze všech). Naházení omítky u vchodu do chodby se na pískovcovém kameni dělalo špatně, občas u malých míst malta nedržela a musel jsem to dodělávat sám. U výklenku dokonce spadla celá omítka, tak jsem celý večer ohazoval a čekal až trošku vytvrdne, abych latí srovnal (když je měkká malta, tak to pořádně nedrží). Šel jsem spát až o půlnoci, ráno to snad dodělám.

neděle 3. ledna 2016

Stavba příčky pro kuchyň

Na dnešek ráno a dopoledne jsem se pustil do dokončení omítky nad nádrží WC, zeď byla na metr křívá o 2.5cm, tak jsem si říkal, že to srovnám oházením hrubé omítky. Byla to makačka, jelikož místy malta nedržela dobře, tak jsem musel naházet slabší vrstvu a počkat až vytvrdne. Mezitím jsem připravil izolaci na stavbu nové příčky pro kuchyň. Po obědě jsem už konečně dokončil omítku, latí jsem srovnal do požadované roviny a doufal jsem, že celá omítka nespadne :-)
Při stavbě příčky jsem dlouho rozmýšlel, jak široký bude vchod do pokoje, nakonec po diskusi s mamkou jsme usoudili, že na vchod necháme 1,5 metru široký. Na kuchyň bude délka 2 metry, to bude tak akorát. Důvodem je, že u vchodu chce mamka dát malou komodu o šířce 50cm, takže na procházení mezi dvěma místnosti bude mít dostatečnou šířku. Po zkušenostech se stavbou příčky to šlo hezky raz dva. Další dvě řady stihnu dodělat zítra odpoledne než pojedu na 3 dny do Prahy.



sobota 2. ledna 2016

Po Novém roce je zedník neschopen práce

Včera na Nový rok jsme s Haničkou ráno podnikli novoroční výstup na Kozákov, kde jsem měl v plánu z kopce sletět na paraglidingu, ale bohužel bylo zataženo, tak zpět dolů jsem šel po svých.
V plánu jsem měl téhož dne jet do Svojku začít něco dělat, ale nakonec jsem skončil u kamarádů na skleničku vína a už jsem tam zůstal :-) Pozdě večer Zuzka s Martinem mě v mírně podnapilém stavu odvezli autem do Kvítkovic, kde doma jsme ještě otevřeli další víno. Bylo veselo :-)
Druhého dne Hanička mě odvezla do Žernova, kde jsem včera nechal auto a jel jsem domů natěšen na nějakou práci. Co jsem doma nevěřil očím, mamka mi sdělila, že zedník si zvrtnul kotník. Na Silvestra říkal, že na Nový rok přijde brzo aby dokončil poslední fázi hrubé omítky. Před půlnocí šel z hospody domů, na kraji silnice asi špatně šlápnul a malér byl na světě. Vypadá to na špatný výron a bude muset jít na operaci. Řešil jsem co dále, protože bylo potřeba na první vrstvu omítky přidat druhou vrstvu. Slovo dalo slovo a do díla jsem se pustil sám. Od zedníka jsem pár dní okoukal styl házení, tak jsem to zkusil a světe mi to hezky šlo :-) Celý den jsem strávil orejlobováním omítky a pokračováním stěny na WC.