pondělí 28. března 2016

Den české státnosti - opět v akci

Jako vždy, když je nějaký volný den, musí se ho naplno využít. Dopoledne jsem pokračoval v montáži 2 velkých sádrokartonů včetně malých drobností okolo. Po obědě jsem se rozhodl začít likvidovat linoleum v pokoji mojí sestry, pod ním byly staré noviny z 70 let. aspoň chvilku jsem si přečetl nějaké novinky z roku 1975, zajímavé články. Pak jsem udělal analýzu staré podlahy, zjistil jsem, že je tam jen 1.5-2cm betonu a zbytek škvára, což bourání bude jednodušší než jsem předpokládal. Uvidíme, co se skrývá dále pod škvárou, zdali tam bude hlína nebo beton, nechám se překvapit. Kolem 15h jsme s mamkou, Akimem a Jimníkem vyrazili do lesa, aby jsme zlikvidovali 3 padlé kmeny. Pro úsporu času jsem se rozhodl všechny kmeny odtáhnout přes kopec až k našemu baráku - rychlejší cesta než rozřezat a odvozit na káru. Jeden kmen v průměru 35cm jsem musel vejpůlit, aby zbytečně Jimníka moc netrápil. Země byla suchá a Jimník byl dnes hodný, je to takový pracant a univerzální pomocník.









neděle 27. března 2016

Nabitý nedělní den

Dnes se udělalo poměrně hezky, hned ráno jsem pustil do natažení kabelů do kotelny přes kuchyň a pokoj, je třeba dodělat komplet elektriku do kotelny a nechat rezervní kabely. Po montáži sádrokartonu už nebude možné natáhnout. Dal jsem tam kabel na bojler (noční provoz), síťový kabel CAT5 na nový kotel, síťový kabel CAT7 na teplotní čidlo do pokoje (CAT 7 jsem vybral z důvodu minimalizace rušení pro přesnější přenos informací), dále ještě společný kabel na světlo pro pokoj a kuchyň. Tento proces zabral celé dopoledne, odpoledne jsme začali dávat sádrokartony, opět s mamkou a Haničkou. Kolem 16h musela Hanička odjet vyzvednout Elenku, s mamkou jsme rozhodli se vyrazit do lesa porazit 3 smrky, které jsou napadeny kůrovcem. Do soumraku jsme nestihli odtáhnout kmeny Jimníkem z lesa na louku, plánujeme až zítra odpoledne. Po příjezdu domů jsem dodělával světla a přišrouboval malé sádrokartony, které není třeba pomoci druhé osoby.





sobota 26. března 2016

Montáž sádrokartonů v koupelně

Dnes jsem si naordinoval práci v koupelně s montáží sádrokartonů v koupelně, zfinišoval jsem montáž příček a elektroinstalaci na led světlo a ventilátor. Kolem oběda se najedou objevila návštěva, Kučír s Jardou si udělali výlet na kole a udělali si zastávku u nás doma. Pozval jsem na oběd a poobědní kafčo, pěkně jsme si pokecali. Poté už se mohlo začít s mamkou a Haničkou dávat sádrokarton na strop, šlo to jak po másle.




pátek 25. března 2016

Instalace profilů na toaletě a koupelně

Včera jsem vezl pro Elenku z Prahy dětský vyklápěcí stolek včetně skříně, dostane ho k narozeninám. Odpoledne jsem za pěkného počasí porazil pár smrků u garáže z důvodu, že byl moc velký, zbytečně tlačil na opěrnou zídku a dělal stín na střechu garáže (pomalu se tam začaly tvořit mechy). Večer jsem začal montovat profily na toaletě.
Dnes v den svátku jsem začal montovat sádrokarton do toalety včetně zapojení elektriky na ventilátor a stropní led světlo (určené přímo do sádrokartonu). Též jsem tmelil a do rohu jsem vyzkoušel novou metodu s výztužnou páskou EasyFlex Pro - doporučuji. Lepší než tmelit mezeru mezi sádrokartonem a stěnou, časem se stejně popraská, silikon stejně nepomůže (malá životnost). Odpoledne jsem pokračoval s montáží příčky do koupelny. Než jsem vyměřil horizontální linií, zjistil jsem, že vybouraná díra pro odvod vzduchu přes ventilátor nebude stačit. Strop je křivý a na druhé straně mi vychází 2cm (příčka má na výšku 3cm). Bude se muset díra posunout o 2cm, naštěstí se jednalo o omítku, jelikož díra uvnitř byla větší než průměr ventilátoru (125mm). Takže odpadla pracná práce s dalším vysekáním díry dlouhé 70cm. Naštěstí práce pěkně odsejpala a nebyly žádné potíže.




pondělí 21. března 2016

Stěhování nábytku v přízemí

Předevčírem jsem půlku dne strávil štukováním okolo okna, dělám to prvně, tak proto některé úkony musím naučit dělat, ale v další fázi okna to půjde rychleji. Po obědě jsem zašel k sousedovi zedníkovi poprosit o zapůjčení dlouhé vodováhy (2 metry) na upevnění UD profilů ke třmenům pomocí šroubů, na které jsme dělali s mamkou zbytek dne. Šlo to dobře, akorát jsme museli dávat pozor, aby jsme ze štaflí nespadli. Je to pracná práce, ale ve finále bude strop pěkně v jedné rovině. Použití laseru se vyplatilo.
Včera přijeli další pomocníci (Lenka s Pepou), tak přišlo na řadu stěhování nábytku z Lenčiny pokoje, protože začátkem dubna je v plánu prořezávání zbývající půlky baráku. Od tety Lídy jsme měli zapůjčené popruhy na stěhování, výborná pomůcka, pokud je potřeba přenést velkou skříň s váhou více než 50 kg. Zbytek dne jsem řešil víceméně důležité věci, kam uskladnit věci apod a také jsem pokračoval v práci na stropu.
Dnes jsem vytáhl velkou cirkulárku a dořezal jsem poslední kusy okenních rámů, aby jsme stihli letos ještě spálit a konečně jsem dokončil montáž příček. V brzké době budeme dávat sádrokarton, už aby to bylo.





pátek 18. března 2016

Instalace profilů na sádrokarton

Včera ráno jsem začal s instalací příček do stropu, nejdříve bylo potřeba nainstalovat UD profily podél obvodových stěn, na které se pak přidělají CD profily, které budou zavěšeny na stavěcích třemenech. Tato práce mě začala bavit a řekl bych, že je to asi ze všech nejhezší práce. Stačí k tomu aku vrtačka, kladivo, metr, tužku, klasické kleště, pilku na kov, v podstatě je to hobby práce. Kolem 16 hodiny přišel zedník, aby jsme po zbytek dne dodělali omítku okolo oken. Za 2 večery jsme to měli hotové.
Dnes jsem pustil nejen do instalací UD ale i CD profilů, šlo to hezky. Když jsem prvně pomocí laseru měřil horizontální linku, překvapilo mě, že strop na obou stranách je křivý o 6cm. Dřív se takto dělalo a vůbec jsem neměl o tom ponětí. Odpoledne se tu stavil pan obchodce z firmy Vips gas, aby jsme doladili detaily ohledně podlahového vytápění. Dal mi dosti užitečné rady, třeba to, že delší dobu jsem se trápil, jak bude řešena trubka z kotelny přes koupelnu, malou chodbu a půmetrové schody k velké chodbě, kde bude rozvaděč. Přes schody jsem nenašel řešení, jak to udělat (i přes izolaci), nakonec při diskusi jsme dostali nápad - stačí provrtat přes 70cm zídku z kotelny do "boudoucí" sauny a v podlaze vést přes chodbu k rozvaděči. Je zajímavé, že je třeba s více lidma (co tomu rozumějí) konzultovat a nápad je hned na světě :-)
Ještě jedno malé potěšení, když jsem pomocí aku vrtačky dával profily dohromady, měl jsem v kapse šrouby, které jsem postupně vzal po jednom. V jednu chvíli si prohlížím novou vrtačku a úplně jsem zapomněl, že má v sobě magnet, tak jsem to musel využít - viz. poslední fotka.








středa 16. března 2016

Vysekání a omítání okolo okna

V pondělí k večeru se byl stavit zedník, aby mi pomohl poradit, jak správně omítat okolo oken a jaký je správný postup. Na včerejšek a dnešek jsem naplánoval osekání okolo okna, samozřejmě jsem musel na okna nalepit fólii přes speciální lepící pásku určené na okna (dostal jsem od firmy Agát), aby se nepoškodil lak na okně. V první patře bylo potřeba na bočních stranách osekat cca 5-8cm omítky, aby se udělala nová omítka (z půlených cihel), dal jsem si záležet a práce mi šla pomalu, abych nepoškodil okna. Dolní okna nebylo třeba osekat, jelikož tam to vyšlo akorát (byly tam starší okna, které se otvíraly ven). Na odpoledne jsem měl v plánu jet do LB, kde jsem měl schůzi s obchodníkem ohledně podlahového vytápění. Konzultace dopadla výborně, probírali jsme detaily ohledně zapojení do akumulační nádrže a jak se bude instalovat podlahové vytápění. K tomu budu mít výkres instalace - rozhodl jsem se, že se do toho pustím sám.
Dnes k večeru přijel zedník a společnými silami jsme do toho pustili, moje práce byla namíchat multibat, zedník mezitím nalepil polystyrén na horní část okenního otvoru, na boční straně se dávaly půlené cihly. Měl jsem fofr, abych stíhal ručně umíchat multibat na vrtačce, včas dodat maltu a cihly zedníkovi. Zítra zbytek dokončíme.

pondělí 14. března 2016

Výměna oken - 1.etapa

Ode dneška mám týden dovolenou, zaprvé kvůli pěknému počasí, zadruhé kvůli hromadu práce, které potřebuji co nejdříve dodělat a zatřetí se mi zachtělo neustále pracovat na baráku :-) Ráno se udělalo hezky a hlavně země přes noc zmrzla, takže ideální na výjezd do kopce s novými okny. Schválně jsem to naplánoval na tento den, aby se nemuselo nosit nová okna do kopce. Přivstal jsem si kolem šesté hodiny, abych stihl včas sundat všechny 4 okna, šlo to raz dva. Bylo potřeba ještě okenní otvory začistit a připravit na instalaci nových oken. Po osmé hodině přijela červená dodávka, navedl jsem na cestu přes chalupu Sekavových neb u sousedky je 10 centimetrové bahno. Bez problému vyjeli, technici nejdříve vyndali okna z auta a já jsem mezitím dodělával začištění. Montáž proběhla v poklidu, byli příjemní a dělali i pečlivě. V poledne byli s montáží hotovi, při kontrole jsem našel u jednoho okna malou důlku u těsnění a jeden malý škrábanec, to je pro mě úspěch. Slíbil, že dodá malou lahvinku na opravu laku a příště izolaci opraví. Byl jsem spokojený a mohu tuto firmu doporučit. Okna vypadají hezky a jsou pěkně zpracované do detailu.
Odpoledne jsem úklízel zbytky oken - nařezal jsem na cirkulárce staré okenní rámy, akorát nám došlo dřevo, takže přišlo vhod. Poté jsme s mamkou odvezli postele do Staré Paky na uskladnění (u tety Lídy) a vyzvednout v zásilkovně balík s LED světly. Večer jsem dodělával větrání pro WC a koupelnu, jelikož zedník při štukování poničil AL trubky. Bylo jednodušší vyměnit na plastové trubky o průměru 125mm. Vcelku nabitý den.






neděle 13. března 2016

Posila pro stěhování a dokončení bourání zbývajících oken

Po včerejším flámu u Kučíra, kde po pozdějším příchodu Bubáka jsme vypili 6 lahví vína, začal nový den, no co budu povídat, trošku jsem něco v sobě měl a bylo mi trošku ouvej :-) Kučíra jsem poprosil o pomoc, slíbil, že dopoledne přijede do Svojku mi pomoct odnést 15 kusů sádrokartonu o rozměru 1250x2000 z vozíku do baráku, zároveň jsme také na vozík naložili velkou postel mé ségry. V plánu je podřezávání půlky baráku, proto je třeba stěhovat velkou místnost v druhé části baráku a v přízemí. S Kučírem jsme byli jako Pat a Mat :-)
Kolem oběda na mě spadla únava, tak jsem si šel lehnout, hodina spánku mi pomohla a hned po obědě jsem pokračoval ve sbourání zbývajících 2 oken v první patře.

sobota 12. března 2016

Částečné bourání čtyř oken

Ráno jsem jel do Horka u Staré Paky, kde jsem se sešel se spolužákem Leošem Zikešem, ten má firmu na podlahy. Potřeboval jsem s ním prokonzultovat ohledně dřevěných prken na podlahové topení, dozveděl jsem spousty zajímavých věcí. Možná u něj objednám dřevěná prkna včetně práce, vychází to levně než nákup v Praze bez práce.
Na dnešek je naplánováno bourání 4 oken, 2 okna v přízemí, kde bude bydlet maminka a 2 okna v prvním patře, hned pod místností, kde právě se dělá rekonstrukce. Rozhodli jsme se rekonstrukci okna rozdělit na dvě etapy z důvodu, že najednou nelze stíhat a v prvním patře, kde bude velký obývák, se bude ještě bourat, tak je zbytečné nová okna nechat prášit. Nahoře ve dvou pokojích se nebude bourat, pouze se vymauje, vymění se radiátor topení a přebrousí se dřevěná podlaha. Navíc je dobré vyměnit okna v jedné stěně, protože paní z firmy Agát mi upozornila, že může dojít k mírné odlišnosti odstínu barev, pokud se okna vyrábí v rozmezí půl roku.
Rám okna jsem vysekal do půlky (jsou to špaletová okna) aby venkovní okna zůstala a vysekal jsem cca 2-3 cm okolo okenního rámu. Původně jsem myslel, že to bude velmi pracná záležitost, ale s dobrým nářadím to šlo raz dva.
Práci jsem skončil brzy, jelikož jsem měl v plánu navštívit Kučíra na degustaci vína a kde jsem čekal na příjezd Haničky z Prahy, kde byla celý den ve škole.
Od něj jsem převzal novou akumulační vrtačku Ryobi z firmy Garland. Moje první aku vrtačka :-)





pátek 11. března 2016

Zapojení odpadu pro vanu a z kotelny

Jako obvykle, když jsem se vracel z Prahy domů, jsem se nedočkavě pustil hned do práce, bylo třeba zapojit sifon vany k odpadní rouře a k tomu připojit HT rouru z kotelny, kde poteče voda z bojleru a malého umyvadla. Poté jsem okolo roury zabetonoval a večer jsem si dal odpočinek, zítra čeká náročný den.
Mimochodem, abych nezapomněl, dnes dorazil z moravy 10kg balík, v němž je hromada skelných vláken. Budu ho přidávat do betonu na podlahové topení namísto kari sítě, odpadne pracná záležitost s manipulací sítě a těžko bych po ní jezdil s kolečkem betonu. Navíc to vychází mnohem levněji.




neděle 6. března 2016

Štukování a bourání části podlahy

Předevčírem a včera jsem po delší pauze začal se štukováním omítky pro kuchyň nad obklady. Vcelku pohodová práce, u komína jsem si s rohy dal záležet a vyplatilo se to. Mezitím jsem dělal drobné práce pro chod domácnosti. Dnes ráno jsem začal v pokoji bourat část staré podlahy, jež o 2 cm trčel než ostatní. Původně jsem chtěl na to vykašlat, ale po 3 měsících se betonová podlaha začala hodně drolit což jsem z toho neměl radost. Slovo dalo a vzal jsem sbíječku, po dvouhodinové sekání jsem mohl začít míchat beton na kolečku (míchačku jsem nechtěl vytahovat) a vybetonovat plochu (asi 4m2). Víkend pěkně utekl a jsem rád, že jsem mohl fyzicky něco dělat. Už je na čase brzy dělat strop a podlahové vytápění.