pondělí 30. listopadu 2015

Voda do koupelny, kuchyně a WC

Na dnešek jsem objednal instalatéra na výměnu starých trubek za nové v kotelně a připojení nových trubek do WC, koupelny a kuchyně. Jelikož v nejbližší době bude zedník naházet novou omítku a konec roku je za dveřmi, je na čase už s tím pohnout.
Bylo potřeba v kotelně staré (30 let) kovové trubky na vodu nahradit novými plastovými. Připravit nádrž na závěsnou záchodovou mísu (značka Geberit), natahat potrubí na vodu a nezbytné věci okolo. Trošku mě zamrzelo, že instalatér trošku stěnu z tvárnic pomlátil sbíječkou. Na tvárnice se správně má použít dláto nebo k tomu určený nástroj. Kdybych býval věděl, raději bych to udělal sám a pořádně. Doufejme, že mi dá nějakou slevu, až dorazí faktura. Příště si dvakrát rozmyslím anebo ho pečlivě pohlídat případně mu připomenout! Anebo to udělat sám svépomocí - ono není tak složitý udělat, ale chce k tomu sehnat správné nářadí.
Zbytek dne jsem maltou opravil částečně poničenou stěnu a pokračoval v stavění jedné řady. Pokračovat se bude opět za týden.




neděle 29. listopadu 2015

Měření a stavění zdi mezi WC a koupelnou

Dnes má narozeniny mamka, s Haničkou, ségrou a Pepou jsme mamce pogratulovali k 65.výročí. Od Haničky dostala krásný medovník, od Lenky a Pepy čtyřdenní pobyt v Lázně Bohdanči a ode mě klasickou masáž, máti určitě omládne o pár let :-)
Odpoledne jsem odvezl Haničku do Tatobit na rozvícení stromečku. Poté jsem mazal zpět domů připravit na zítřek, kdy má přijet topenář. Musel jsem nejdříve připravit izolaci na novou stěnu mezi záchodem a koupelnou. Týden jsem dlouho rozmýšlel, zdali z velké koupelny udělat dvě místnosti (WC a koupelna) nebo prostě WC nechat v koupelně. Po dohodě s ostatními jsem dospěl k závěru, že samostatný záchod je nejlepší řešení. Takže hurá do toho. Je 17h a se stavěním se může začít, ano těšil jsem se, že budu zase něco tvořit. Práce mě baví.
Nejvíce času zabralo měření dvou otvorů na dveře, šířka otvoru do koupelny bude 70 cm (stavební šířka 80 cm) a na WC 60 cm (70 cm). Dveře mám už objednané, bude z dubového masívu. Asi před měsícem jsem dlouhou dobu (asi měsíc a půl) hledal, kde dveře nechat vyrobit. Volba nakonec padla na firmu Homolka. Komunikace je perfektní a s jednou paní se dá na dálku domluvit jakékoliv dveře na objednávku. Ceny jsou přijatelné. Do konce roku budou hotové (jedny dveře budou do pokoje s šířkou 80 cm).
Stěnu z tvárnic Porfix (50x25x10) jsem stavěl do půlky do půlnoci. Akorát jsem stihl, jelikož zítra má přijet topenář, který nám udělá vodu (na záchodovou mísu a umývátko na WC, sprchu a dvě umyvadla do koupelny a kuchyně).




pátek 27. listopadu 2015

Tahání kabelu do kotle

Dnes jsem natahal nové elektro kabely do kotle, abych mohl od něj provizorně zapojit nefunkční zásuvky ve dvou pokojích (nad kotlem). Z důvodu, že budu nad stěnou mezi pokojem a koupelnou dávat luxfery, tak aby kabely při stavění nepřekážely. Pak jsem odjel k Haničce do Kvíkovic, zítra jedeme do Děčína se podívat na zamluvený stůl z masívu, který jsme si přeobjednali na výstavě For Arch. Chceme k tomu dokoupit lavice a židle.

čtvrtek 26. listopadu 2015

Z Rakouska dorazil balík

Tak jsem se přece dočkal, po 2 měsících váhání, zdali do baráku si pořídit inteligentní automatizaci od firmy Loxone. Dlouho jsem odolával, ale nakonec po nějaké době jsem dospěl k závěru, že není špatné mít možnost na dálku ovládat kotel, bojler, regulaci vytápění a sbírat statistiky teplot ve všech místnostech. Do budoucna se dá rozšířit na cokoliv a není to špatný nápad. Pro začátek jsem si objednal miniserver, výkonný zdroj 24V 4.2A, 1-Wire extension a 5 čidel na snímání teploty. Po vybalení jsem jako nedočkavý hned zapojil (cca hodina práce), nainstaloval program Loxone Config a světe se, funguje to. Na displeji mobilu můžu sledovat teplotu místnosti (na dálku). Je to skvělý a už se těším, až něco naprogramuji a vymyslím nějakou kulišárnu :-)



pondělí 23. listopadu 2015

Natažení kabelu pro TV a internet

Po včerejším odpočinku jsem se pustil do natažení kabelu pro TV a internet. Jelikož v obýváku jsou ve stropech železné profily ve tvaru 'I' a omítka nedrží zrovna moc dobře, na radu zedníka jsem se rozhodl, že na strop dáme sádrokarton, bude to jednodušší, rychlejší a bude líp vypadat než oprava omítky na stropě. Navíc přibude další výhoda, že nad sádrokartonem můžu natahat různé kabely a hlavně trubku na odvod vzduchu z digestoře. Počítám, že mezi stropem a sádrokartonem bude 5cm mezera.
Natažení kabelu byla vcelku jednoduchá a pohodová rutina, mezitím přijela teta Lída, která s mamkou pomohla vynést z vozíku tvárnice.
Teď se může pomalu začít dělat omítka, vše je připravené. Doufejme, že zedník přijde co nevidět brzy.



neděle 22. listopadu 2015

Nákup tvárnic, příprava na novou stěnu a únava

Stavebniny Rubus kousek od Semil mají otevřeno jen do půl 12, tak jsem se rozhodl si vzít vozík a zajet pro 55 kusů tvárnice Porfix 50x25x10, jež budu potřebovat na stěnu mezi WC a koupelnou. Cestou jsem se stavil na oběd u Haničky a do Svojku jsem jel hlemýždím tempem. V ten den začalo silně chumelit, měl jsem obavu, zdali budu moct s Jimníkem vyjet na redukci do kopce. Moje hypotéza se přece potvrdila, země byla dosti podmáčená a na kopci jsem zůstal viset, málem jsem sjel dolů našikmo. Nakonec jsem vozík nechal pod barákem přikrytý plachtou. Odpoledne jsem se ujal měření a výpočtu na stavění zdi, během tohoto procesu na mě spadla totální únava, že jsem musel přerušit práci a udělat si relax. Tělo to potřebovalo a udělal jsem dobře. Ona ta práce stejně nikam neuteče :-)


sobota 21. listopadu 2015

Dokončení stěny v koupelně

Dneškem jsem dokončil stěnu ze cihel mezi koupelnou a kotelnou, započal jsem ráno a pauzu jsem si udělal jen při večeři a díváním se na StarDance, pak zbyla jen poslední řada, tak jsem si řekl, že do půlnoci to musím dokončit a povedlo se to. Nejdřív jsem si myslel, že budu muset řezat cihly, ale nakonec jsem dal klasické cihly nastojato. O půlnoci bylo dílo završeno a padl jsem hned do postele. Jaký je to příjemný pocit.



úterý 17. listopadu 2015

Vysekání drážky a natažení elektrických kabelů

Dnes je svátek, což jsem využil k práci na vysekávání drážek pro elektriku. Elektrikář mi doporučil položit kabel na podlahu, ale to se mi nelíbí, jelikož se bude dělat omítka a poté se bude dělat izolace podlahy, což je blbost. Nakonec nejjednodušší bylo kabely natáhnout mezerami mezi dvěma cihly a po kouskách nasádrovat. Jednoduchá a nenáročná práce, také jsem musel navrtat otvory pro zásuvky. Ptal jsem známých a vygůgloval jsem na internetu informace, jak zásuvky mají být vysoko od podlahy - nakonec jsem dal na 25 cm, po několika mých zkušenostech je lepší dát níž.
Odpoledne jsem dělal hrubou omítku na vysekanou drážku ze včerejška, aby cihly lépe se držely a nebyl tam trošku bordel. Zbytek dne jsem se věnoval úklidu.







pondělí 16. listopadu 2015

Vysekání drážky na kabely a stavba provizorních schodů

Ráno moudřejší večera, rozhodl jsem se, že topení dočasně rozebereme a dáme tam zátku, dokud nevysekám všechny drážky na kabely. Poté tam přes zimu dáme topení, aby v chodbě nebyla zima. Do budnoucna radiátor dáme o kousek dále, jelikož radiátor by neměl být pod rozvodnicí. Vodu jsem přes kotel a hadicí vypustil, trubky zazátkoval a opět jsem napustil, ani kapka, což mě potěšilo.
Zbytek dne jsem se věnoval sekáním drážek - opět se prášilo až za ušima a vybudování provizorních schodů - zajímavé že?




neděle 15. listopadu 2015

Opět zeď a světě se praskla potrubí topení

Co ten nadpis říká? Neděste se, nic závažného. Klasika dne, ráno po snídani jsem pokračoval v práci se cihly a maltou. Po obědě nadešel čas připravit drážky pro kabely k rozvodnici, jež co nevidět se bude instalovat. Radiátor jsem chtěl malinko posunout, abych se dostal k vysekávání drážek. Při pohnutí radiátoru (více než 30 let starý) trubka povolila, povyskočila a začala téct voda z topení, no co budu povídat. Hned jsem skočil do vody a jal se to opravit. Sice provizorně tak, aby tolik vody nestříkalo, jen pár kapek vody. Řešil jsem, co s tím, vypustit vodu přes kotel, radiátor rozebrat a nahradit menším nebo prostě vyhodit, jenže na chodbě bude zima. Do zítřka se ještě rozhodnu. Na padající kapky jsem dal kbelík, do rána by to mělo stačit.
Tolik času jsem ztratil, ale takové věci se stávají. Naštěstí jsem to nedělal v první patře, v přízemí to nevadilo, protože voda tekla rovnou do sklepa, no což, co se namočí, to časem zaschne :-)

sobota 14. listopadu 2015

Pokračování stavby zdi a překladu pro dveře

Včera a dnes jsem pokračoval ve stavbě stěny, sice to jde pomalu, ale už brzy bude dokončena. Během procesu jsem musel do kamene vysekat drážku pro překlad nad dveře. Jelikož tvárnice má šířku 10cm a ještě v zásobě mám 3 kusy překladů šířky 12.5cm, tak jsem rozbruškou rozřezal na šířku 9.5. Šlo to hezky - více napoví následující fotky.


pondělí 9. listopadu 2015

Dobenování otvoru nad odpadní rourou

Času nazbyt málo, připravil jsem izolaci a s mamkou jsme navařili na původní izolaci (napojení na stávající), aby jsme ještě za světla dobetonovali otvor nad odpadní rourou. Zima se pomalu blíží, tak ať v baráku nezmrzneme :-)



neděle 8. listopadu 2015

Teplý podzimní listopad - zazimování zahrady a vysekání otvoru nad odpadní rourou

Dnes se vyklubal nádherný listopadový den, což jsem využil k různým činnostem na zahradě. Ráno a opoledne jsem chvilku věnoval stavěním zdi a po obědě jsem utíkal ven do přírody. Nakladačem jsem ukldil velké balvany, na venkovní odpadní rouru jsme s mamkou dali plachtu a nakladačem jsem zasypal hlínou, aby přes zimu roura nezamrzla. Pak jsem částečně opravil střechu stodoly, aby do ní nezatékala voda. Jak se naskytne příležitost, opravím i hřebenáč střechy - bude to oříšek. Pokusím stodolu zachovat a za pár let, až bude barák po rekonstrukci, vyměnit střechu. Chce to čas.
Zbytek dne jsem věnoval vysekáváním části otvoru nad odpadní rourou, kde je potřeba nainstalovat izolaci a dobetonovat. Odtud na jaře se bude pokračovat v prořezávání stěn. Práce bude jednodušší neb jsou tam jen cihly.
Vcelku pracovní a vydařený den, přes den bylo krásných 18°C.






sobota 7. listopadu 2015

Pokrývač na střechu a pokračování ve stavění zdi

Na dopoledne domluvila Hanička s jedním pokrývačem, že přijede k nám se podívat a posoudí stav naší střechy. Jelikož je nezateplená, ve všech prknech a krovech jsou červotoče (každou chvíli slyšíme ptáka datle černého, jenž nám na kraj střechy klove na červotočivé prkno), je načase začít přemýšlet o výměně kompletní střechy. Všechny prkna vyhodíme, některé špatné krovy vyměníme a pokusíme zachovat konstrukci krovů. Asi nejlepší varianta je instalace plechové střešní krytiny od firmy Borga. Máme představu, že na severní straně střechy dáme 3 vykýře a vpředu, kde by mohla být v půdě jedna místnost (asi ložnice), dvě střešní okna. Udělá nám rozpočet a pokud vše dobře dopadne, na přelomu jara a léta se bude vyměnovat střecha - hned po prořezávání stěn druhé půlky baráku.
Dnes jsem opět pokračoval se cihly a tvárnicí, opět práce mi dělá radost, příjemná změna oproti programování - je třeba ulevit psychice a začít dělat něco fyzicky. Má to do sebe něco.
Kupodivu už je to pomalu znát, jak bude budoucí koupelna vypadat.


pátek 6. listopadu 2015

Stavění zdi z tvárnic

Minulý týden jsem přivezl nové tvárnice Porfix s šířkou 10cm, které použiji na stavbu stěny mezi pokojem a koupelnou. K tomu jsem si přikoupil zdicí maltu. Nejdřív jsem připravil izolaci na podlahu a hned jsem mohl pustit k stavbě zdi. Kupodivu je práce jednoduchá a rychlá než se cihly. Navíc tvárnice se dají dobře řezat - obyčejnou pilou na dřevo.
Za pár hodin jsem měl stěnu do půlky hotovou. Je to čistá radost takhle stavět.


neděle 1. listopadu 2015

Pokračování stavby a uklízení pokoje

Včera jsem moc toho neudělal neb jsme brzy vyrazili na přebalení záložky na Zásadě, kde na kopci jsem si pěkně zalítal, pak v pivovaru jsem nechal přebalit záložák a ochutnali místní pivo Rezek, ta třináctka polotmavá je fakt vynikající. S Haničkou a Elenkou jsme stihli se projít před západem slunce a Elenka se vyřádila na místní hřišti, která byla nedávno postavena. Na večer jsme jeli do Liberce podívat se do obchodu Siko na luxfery. Dostali jsme nápad, že mezi pokojí a koupelnou dáme pár skleněných luxferů, aby v koupelně byla aspoň trochu světla.
V půlce výšky zdi jsem nainstaloval duté cihly, kudy povedou trubky na vodu, tam jsem strávil poměrně hodně času. Zbytek dodělám o dalším víkendu.