sobota 30. dubna 2016

Akce bagrování a pálení čarodějnic

Dnes jsem se pustil do bagrování pro odvod vody ze sklepa, už několik let, když na jaře taje sníh, tak spodní vrstvou voda teče do sklepa a někdy máme až metr vody, vyjímkou není zaplněný sklep až k přízemí baráku. Rozhodl jsem se udělat opatření - odvod vody. Bude se muset ale bagrovat do hloubky 2,8m což bude trochu oříšek, ale už jsem vymyslel postup. V první řadě jsem musel nejdříve kameny a hlínu odvézt stranou na násep. Zítra odpojím lžíci, zapojím podkop a začnu dělat díru pro kanalizaci. Bagrování mi jde nakrásně a baví mě to - občas není na škodu vyzkoušet něco nového a udělat si pro sebe radost.
Později odpoledne přijeli Hanička, rodina Lamačovi, Evička s Petrem s dětmi, Martin s Martinkou, teta Lída s dětmi a udělali jsme si pěkný večer. Je pálení čarodějnic, tak jsme si rozdělali oheň a spálili jsme kupu větví, které jsem osekal minulý měsíc.







pátek 29. dubna 2016

Konzultace ohledně kořenovky

Včera jsem byl s Haničkou v Liberci a poté na Smržovce ve firmě LTG, kde mi poradili, jak zažádat o kotlíkovou dotaci na nový kotel, taktéž pan Lubas mi sdělil výhody a nevýhody používání tepelného čerpadla, bylo to zajímavé povídání. Budu mít dilema se rozhodnout, zdali automatický kotel na uhlí nebo tepelné čerpadlo. O němž budu psát někdy jindy.
Dnes odpoledne přijel pan Šperling ohledně kořenové čističce, aby jsme se domluvili postup práce, rozmístění septiku, pulzní šachty, kořenovky a šachty na odběr vzorku. Konverzace byla příjemná a bez problému jsme se domluvili, že většinu práce si udělám svépomocí. Ve finále, až budeme dělat kořenovku, přijede pan stavbyvedoucí a doděláme naráz za jeden den. Už aby to bylo :-)

pondělí 25. dubna 2016

Oprava stěny v koupelně

Včera jsme s Bohoušem opravili jednu stěnu v koupelně, jelikož byla asi o 1cm křivá. Proč takový detail řeším, kvůli instalaci vany do rohu. Po obkládání by zůstala mezi vanou a stěnou mezera a to je nepřípustné. Bohouš mi poradil na stěnu nanést lepidlo nahrubo a poté naházet maltu, aby na hladké stěně držela. Kupodivu jeho nápad byl výtečný a zase jsem si odnesl novou zkušenost.
Dnes se opět pokračovalo s podřezáváním baráku na severní straně. Vypadá to, že do středy či do čtvrtka to stihnou dokončit. Také jsme pokračovali v opravě stěny v koupelně, také jsem v kotelně, kde bude instalován nový rozvaděč na podlahové topení, dal na stěnu novou omítku (jen částečně). Co nevidět budeme dělat podlahové topení tak ať je to připravené. Mezitím jsem zajel do Tample k truhláři, aby mi nařezal vnitřní parapet do požadované délky a šířky. Zkusil jsem provizorně dát pod okno a musím uznat, že to vypadá pěkně. Dáme tam až v pátek, dokud malta pořádně nevytvrdne.




sobota 23. dubna 2016

Potřebné dodělávání různých maličkostí

Včera kluci odvedli dobrou práci s podřezáváním baráku, jde jim to dobře a musím chválit jejich přístup k práci. Umějí si se vším poradit. Kromě toho jsme s Bohoušem udělali omítání okolo okna v přízemí, nejenom bylo potřeba naházet maltu bokem ale i na strop přilepit polystyrén o tloušťce 1cm, aby to bylo pevnější. Sice se dá hodit maltu, ale je tam železný profil což by bylo riziko, že časem může omítka popraskat. Zbytek dne jsem vybrousil finální tmel a doopravil malé důlky na sádrokartonu v pokoji a kuchyni.






čtvrtek 21. dubna 2016

Prořezávání druhé půlky baráku

Na dnešek přijela firma na prořezávání baráku, tentokrát pomocí řetězové pily a bez chlazení vodou, takže méně bordelu a rychlejší procedura. Raději jsem přijel ráno, abych se s kluky domluvil, jak postupovat a na co dávat pozor.
Jelikož na dnešek jsem si vzal dovolenou, naplánoval jsem na dopoledne a odpoledne lítání na Kozákově, z kopce jsem zaletěl na zříceniny Zbirohy, kam pro mě přijela Hanička s Elenkou, byli jsme se projít okolo zříceniny. Moc jsme si to užili.
Ještě tentýž den večer jsem stihl za světla dorazit domů a pomocí nakladače se mi podařil kamenný blok (schod ke dveřím) o váze cca 500-800kg oddělit od baráku a odvézt ke hromadu kamení. Ten nakladač mě překvapil, udělá toho spoustu práce.













neděle 17. dubna 2016

Akce tmelení a broušení

V pátek, včera a dnes jsem se pustil do tmelení a broušení sádrokartonu, je to pracná záležitost, ale ve výsledku to stojí, však si úsudek podle fotek můžete později udělat sami. Taky bylo potřeba v koupelně pospojit kabely od zásuvek, aby to bylo připravené. Ještě jsem před sklepem vyboural kus podlahy, za týden přijede firma podřezat barák, tak ať je to ready.
Od Martina jsem si půjčil velkou řezačku (brusku) na beton, před dveří je velký schod a ten musí kvůli podřezávání pryč. Váží nejméně tunu, tak jsem zvědav jak se s tím poperu.
Dnes přijel z Jičína Ondřej Snopek, energetický specialista, jenž nám pomohl opatřit dokumentaci s mikroenergetickým opatřením kvůli kotlíkové dotaci. Pokud budete něco potřebovat, kontakt najdete na tomto odkazu.






pondělí 11. dubna 2016

Instalace výztužných pásků do rohu stropu

Včerejší den jsem věnoval instalaci výztužných pásků EasyFlex do rohu stropu v pokoji a kuchyni, do rohu se nanese základní tmel a poté pásku, špachtlí je dobré uhladit (nechat vytéct přebytečný tmel) a na pásku nanést další vrstvu tmelu. Zjistil jsem, že krabice s páskou v délce 30 metrů nebude stačit, chybí mi 13 metrů, tak zvažuji, zdali koupit další krabici za 1.700Kč, nakonec se rozhoduji, že koupím. Zbylé pásky se mi budou hodit (je pravděpodobné, že v sauně bude sádrokarton).
Dnes odpoledne jsem nařezal další várku dřeva na další zimu, bylo potřeba co nejdříve nařezat, jelikož uskladněná polena v délce 90cm leží na pozemku sousedky (v tu dobu jsme nevěděli, kde leží hranice). Večer jsem dokončil instalaci pásku do rohu a na toaletě jsem nanesl další vrstvu finálního tmelu. Nestihl jsem nafotit fotky, takže pro dnešek bez fotek.

sobota 9. dubna 2016

Tmelení sádrokartonu

Včera z Liberce přivezla firma materiály na podlahové topení velkou dodávkou, kdybych to přivezl sám svépomocí, asi do auta a na káru by se všechno nevešlo. Je to komplet na celé přízemí (cca 100m2). Odpoledne jsem pustil do instalace elektriky ve stropě v kuchyni než se uzavře celý strop, bylo potřeba pospojit kabely na světla přes dvojspínače a večer jsem konečně našel čas, abych nastěhoval nábytek do svého pokoje v první patře kde se vyměňovala okna.
Dnes jsem dokončil montáž dvou zbylých sádrokartonů (malých) na strop a poté jsem mohl začít tmelit základní složkou. Ono těch 25m2 je dosti znát.






úterý 5. dubna 2016

Dovča aneb trocha odpočinku ve vzduchu

Na dnešek hlásilo pěkně letovo tak jsem se rozhodl, že si vezmu dovolenou a trochu si nejen od programování ale i okolo stavby odpočinu, nejlíp ve vzduchu. Dopoledne jsem cestou přes Chuchelnu na Kozákov vyzvedl z Agátu vnitřní parapet a sítě proti hmyzu. Lítání bylo po delší zimní pauze moc fajn, nejen jsem příjemně odpočinul ale i provětral hlavu. Zbytek dne jsem stihl pořezat kmeny z lesa, které se válely na louce. Nařezal jsem na čtyři metry a nakladačem jsem srovnal do jedné řady, třeba se mi budou hodit.

pondělí 4. dubna 2016

Bourání podlahy v dalších místnostech

Jelikož na konec dubna jsme naplánovali prořez základů u druhé půlky baráku, bylo na čase začít připravit, musel jsem vybourat původní podlahu, naštěstí to nebyla pracná záležitost. Místo sbíječky jsem vzal krumpáč - bylo to rychlejší a úspornější. Následoval i odvoz sutin na původní terasu. Též jsem udělal i v kuchyni a špajzu. Taky jsem stihl vyštukovat omítku u okna v mém pokojíčku, ať je to hotový a můžu se tam nastěhovat.






sobota 2. dubna 2016

Pokračování montáže stropu

Ve čtvrtek jsme s Haničkou a Elenkou jeli do LB do obchodu a pak jsem jí pozval do restaurace, jelikož slavila narozeniny. Včera jsem byl ráno v Jičíně dokoupit chybějící 2 UD profily a 15 pytlů keramického kameniva Liapor na zarovnání podlahy před pokládkou EPS polystyrénu. Do kufru auta se vešlo tak akorát, po práci jsem dokončil profily v pokoji (zpevnění kraje) a pak jsme s mamkou odjížděli do Kvítkovic na oslavu Haničiny narozeniny.
Dnes jsem se pustil do montáže dvou zbývajících velkých sádrokartonů, už zbývají jen 2 malé díry, které se uzavřou později, až dodělám elektriku na světla. Pak jsem musel brzy zabalit, jelikož na večer jsme měli v plánu s Haničkou vyrazit do kina na dokument Expediční kameru, jenž trval od půl osmé do půlnoci. Moc pěkné to bylo a kupodivu jsme to vydrželi bez usínání :-)