čtvrtek 31. prosince 2015

Nákup ve stavebninách, dokončení půdních schodů a izolace u komína

Včera ráno jsem s vozíkem jel na stavebniny Rubus nakoupit několik pytlů lepidla a štuku na zarovnání omítek, role perlinku a 14 kusů rohových perlinek. Po obědě jsem zfinišoval půdní schody, k plné spokojenosti už funguje a už můžu pomalu naskládat věci na půdu. Zbytek včerejšího dne a dneska jsem se věnoval izolaci u komína, bylo třeba připravit na stavbu příčky pro kuchyň. Ty rohy u komína byla pracná záležitost, ohnout HDPE fólii a k tomu napojit malé asfaltové pásy, které se v pozdější fázi dokončí s asfaltovým pásem na celou podlahu. Poté jsme odjel do Kvítkovic na silvestrovskou oslavu.
Letos jsme začali v květnu a pár měsíců velmi rychle utekl, jsem zvědav na rok 2016. V plánu je výměna kotle, topení včetně trubek, dokončení prořezávání půlku baráku, stavba kořenové čističky a rekonstrukce velkého obýváku v první patře včetně koupelny.









úterý 29. prosince 2015

Montáž půdních schodů

Včera a dnes jsem celé odpoledne věnoval jen montáži půdních schodů v garáži, malou pilkou se mi podařilo nařezat otvor, poté jsem na cirkulárce vyrobil trámy na vyztužení otvoru. S vazníkem jsem upevnil profilem L a dlouhými vruty. Poté jsem schody poskládal dohromady jako stavebnici, návod nebyl přesně do puntíku popsaný, takže na chvilku jsem musel luštit hádanku, jak to celé postavit. To mě neskutečně bavilo a užíval jsem si to. Včera jsem ještě stihl z nakladače vypustit chladící vodu, která byla už zakalená. Sice jsem změřil měřákem na nemrznoucí kapalinu, ukázalo mi okolo -5°C, což je málo. Raději jsem celý vypustil a do hrdla chladiče nasadil hadici, nakladač jsem nastartoval a též i vodu do hadic, nechal jsem běžet cca 10 minut, aby se celý okruh propláchl. Poté jsem nalil nemrznoucí kapalinu -40°C s vodou v poměru 1:2, výsledek bylo okolo -22°C. Snad nebudou tak velké mrazy. Pak pro jistotu jsem vyndal akumulátor a dal do baráku, kde budu častěji nabíjet (včetně aku z jednoho zazimovaného auta a motorky).



neděle 27. prosince 2015

Dodělání příčky nad luxferem, montáž půdních schodů v garáži

Stěnu mezi kuchyní a koupelnou jsem konečně uzavřel, bylo potřeba dodělat nad luxferem. Poté jsem se pustil do montáže půdních schodů v garáži, stavební matriály nám přibývají a jelikož se bude v horizontu dvou letech ještě dělat rekonstrukce, je potřeba někam uskladnit. Nad garáží je hodně prostoru, tak jsem před Vánoci nechal na míru vyrobit půdní schody s rozměry 90x55 přes firmu Jelínek - můžu doporučit, schody mi vyrobily přesně tak jak jsem si představoval a za adekvátní cenu. Bylo třeba malou pilkou na stropě nařezat otvor (sádrokarton) a pak vyztužit dřevěnými trámy mezi vazníky střech. Práce mi bude trvat minimálně den max dva. Naštěstí venku je poměrně teplo a hezky, tak se mi bude dobře pracovat.

sobota 26. prosince 2015

Luxfery mezi kuchyní a koupelnou

Po pár dnech odpočinku a klidu u vánočního stromku jsem se zas pustil do další práce, na dnešek plánuji instalaci luxferů mezi kuchyní a koupelnou. Důvodem je, aby v koupelně nebyla taková tma jako v pytli a byla tam aspoň trošku denního světla a také to vypadá trošku zajímavě. Zedník mi doporučil do malty přidat piliny, jelikož luxfery (sklo) nemá možnost z malty vypít vodu, to se právě postará ty piliny. Práce šla hezky, akorát jsem musel hlídat, aby luxfery byly v řadě pěkně rovné - to jsem udělal pomocí desky přidělanou na jedné straně. Luxfery má šířku 8cm a příčka 10cm, směrem na kuchyň bude mezera 2cm a na druhé bude zároveň s omítkou.
Práce zedníka pokračuje dle harmonogramu a jde to hladce jak po másle.


středa 23. prosince 2015

A zase se sbíječkou...

Včera jsem se necítil zrovna dobře, tak jsem si naordinoval klid, aspoň jsem mohl studovat s instalací podlahového topení. Na dosavadního topenáře jsem ztratil důvěru a proto jsem se rozhodl, že podlahové topení si udělám sám svépomocí. Ale je potřeba nastudovat a získat důležité informace, Martin (brácha mojí Haničky) mi v mnohé hodně poradí. Práce s tím je vcelku jednoduchá, ale musí se vybrat správné materiály a také dobře vědět jak to udělat.
Práce zedníka (Bohouš Alinčů) mě mile překvapila, dělá to pomalu, nikam nespěchá a dělá to vskutku poctivě. Konečně někdo, kdo dělá se srdcem a mohu mu plně důvěřovat - taková úleva.
Na dnešek odpoledne jsem musel vysekat část kamene na novou omítku u vchodu do malé chodby, překvapilo mě, že po měsíci pauzy se sbíječkou se mi dobře pracovalo. Asi jsem zocelil a váha sbíječky už není znát. Byl jsem mile překvapen.
Nu, co Tě nezabije, to Tě posílí - tak se držím tohoto motta.





neděle 20. prosince 2015

Zdění WC nádrže

Dělání omítky je v plném proudu a je na čase dokončit zdění WC nádrže (závěsná). Nejdřív jsem musel dodělat izolaci pod nádrží tj. navaření asfaltového pásu na HDPE fólii. Největší perlička byla dodělat rohy a okolo potrubí. Pak jsem musel nádrž trošku srovnat do kolmé pozice s příčkou. Trošku jsem nadával na vodaře, že to neudělal pořádně, takže to musím vše srovnat.
Tato práce mě trvala jeden a půl dne (do pondělka).



sobota 19. prosince 2015

Akce omítka a dokončení stěny

Ve středu začala akce s naházením omítky, ve čtvrtek a včera jsem konečně dokončil stěnu nad překlady a udělal drobné věci týkající se přípravy na omítku.
Dnes jsem se pustil do opravy cihel na dveře u vchodu. Některé chyběly, tak se musely nahradit novými. Téhož dne jsem maltou vyplnil mezeru pro odpadní rouru, pod izolací a spoustu nedodělaných míst. Ta práce nám (zedníkovi a mě) pěkně odsejpá.
Hledejte pár rozdílů z předchozí fotky :-)



pondělí 14. prosince 2015

Stavění příčky nad překladem

Zbytek dne jsem dával nad překlady tvárnice, dost času mi zabralo přeměřování a správné usazování (vzhledem, že strop není rovný). Co nevidět to konečně uzavřu, ještě zbývá luxfery, ale to už bude malá maličkost.
Na středu slíbil zedník, že přijde začít dělat omítku, sláva!


neděle 13. prosince 2015

Zapojení radiátoru v chodbě a betonování překladu

Za dnešní den jsem udělal hromadu práce, ráno a dopoledne jsem se věnoval zapojení starého radiátoru v chodbě, aby přes zimu nebyla zima a mohlo se aspoň částečně vytopit rekonstruované místnosti. Když už jsem vypustil vodu z kotle, tak jsem rovnou uřízl i část trubky na topení, jež trčel seshora a do budoucna bude překážet (na strop se bude dávat sádrokarton). Nejdřív jsem chtěl půjčit závitník od instalatéra, ale ten je velký a vůbec se tam nevešel, nakonec jsem sehnal doma starý závitník a bez problému jsem udělal dva nové závity a utěsnil. Po napuštění vody přes kotel netekla ani kapka, což mě jako amatéra potěšilo.
Po obědě jsem hned pustil do betonování tří překladů na dveře (tj. vyplnit mezery mezi příčníky pro zesílení konstrukce) a vyplnění otvorů v koupelně (betonem).




sobota 12. prosince 2015

Vysekávání kamene pod izolací a dokončení zapojení odpadní roury

V pondělí a dnes jsem dělal úpravy pro izolaci tj. bylo třeba vysekat část kamene, aby se dala izolace ohnout k podlaze a zakrýt cihlou či maltou (cca 10-15cm výšky). Pak jsem dokončoval vyřezávání/zasekávání drážek pro odpadní potrubí z prvního patra včetně zapojení. Vskutku je to mravenčí práce, ale je třeba to udělat pořádně.

neděle 6. prosince 2015

Vysekávání drážek pro odpadní rouru a nařezání překladů pro dveře

Ráno z Kvítkovic jedu na stavebniny Rubus pro 10 tvárnic a další stavební materiály. Jelikož se bude na stěnu dávat překlady na dveře, bylo na čase začít nařezat překlady (ty jsem kupoval před půl rokem) na šířku 9.5 z původních 11.5 a připravit drážky v kamenné zdi na odpadní rouru z prvního patra. Nejsložitější práce bylo zrovna na pískovcovém kameni a červené cihle, pomocí rozbušky se celá koupelna a chodba odvedle zahalila prachem až nebylo ani na 10 cm vidět. Musel jsem vzít nejen brýle ale i roušku, nedalo se v tom dýchat... Též jsem nařezal cihly jež bude opěrou na dveře. Více napoví následující fotka. Takhle jsem makal až do pozních hodin, až jsem únavou hned padl do postele.

sobota 5. prosince 2015

Stavění příčky v koupelně

Včera a dnes jsem pokračoval v stavění příčky mezi koupelnou a WC. Práce mi jde hezky, vše to dělám pečlivě a nikam nespěchám, vše má svůj čas. Už jsem přehodnotil plány, že první patro se příští rok celý nestihne, jelikož plánované dokončení koupelny a pokoje v přízemí jsem představoval konec února, ale to se pravděpodobně protáhne o měsíc. Na tom už nesejde...
Na přiložených fotkách jsou vidět drobnosti, které pomůže zpevnit příčku, hlavně u dveří do koupelny, tam je to velmi důležité, protože právě tam budou panty dveří. Kromě zpevnění pomocí ocelového plechu se ještě na stěnu natáhne síť, jež při dělání onítky se ještě zpevní celá stěna (i do rohu).
Uvidíme za rok, zdali můj nápad se povedl či ne :)





čtvrtek 3. prosince 2015

Dodělání trubek pro další místnost

Instalatér zapomněl v pondělí prodloužit trubku na vodu k dalšímu pokoji (a to jsem mu ráno připomněl), tak musel znova přijet a dodělat. To jsem raději přijel z práce dříve, abych ho pohlídal, vše proběhlo hladce.
Zbytek dne až do večera jsem pokračoval v práci na stavění příčky mezi WC a koupelnou.