úterý 22. listopadu 2016

Týdenní maratón s instalací kotle a aku nádrže

Pondělí 14.11.2016 - Zikeš s pomocníkem dnes dodělali boční lišty podlahy a dali novou podlahu ve výklenku, opět mě překvapili svou prací. Dnes Geis přivezl balík s dřezem do kuchyňské linky, odvezl jsem panu Kloboučkovi, aby podle něj vyřízl otvor do desky. Dnes firma na kotel nepřijela, musejí někam urgentně dělat jinam, tak se modlím, aby zítra opravdu přijeli. Nakupuji fiftinky a připravuji měděné trubky na napojení radiátorového okruhu k čerpadlu u akumulačního nádrže. Bohužel je to za příplatek, tak raději to udělám svépomocí. Péťa vysekává drážku pro nový kabel ke stodole a též i v sauně pro světla a zásuvky.
Úterý 15.11.2016 - Hned ráno jedu do Plasteko pro odbočky, firma přijela až v 10:45, dnes jsme museli začít pořešit s napojením přívodu vody. Plastová trubka, jež je v zemi, má průměr 43mm a jelikož firma přivezli přírubu o průměru 40 či 50. Bohužel nelze na tuto trubku použít, hledáme řešení, obvoláváme a zjišťujeme, zdali existuje příruba na průměr 43. Nakonec budeme muset udělat závit, půjčuji závitník od pana Vávra, ale nevejde se do země kvůli velikosti. Jedeme do Plasteko pro mosaznou přírubu na napojení k plastové trubce. Zítra firma přiveze menší závitník a doděláme zbytek. Kluci pokračují v montáži kotle a aku. Odjezd v 15:35. Zbytek dne se věnuji přípravě měděných trubek.
Středa 16.11.2016 - Brzké vstávání ve 2:30 v noci, nedá mi to a jdu makat. Měřím a řežu měděné trubky, cca do 9 hodin rána. V půl desáté přijela firma, kvůli mlze a ledovce zabloudili, byli někde na lomu v Košťálově. Hned jsme začali dělat nový závit na plastovém potrubí pro vodu. První neúspěšný pokus, děláme druhý závit - pečlivě na to dohlížím neb máme poslední pokus. Celý den jsme strávili na montáži potrubí na vodu. Hlídal jsem nového pomocníka, jenž nebyl schopen kloudné práce, ani neumí přestřihnout plastové potrubí na vodu. Místo něho zastupuji a snažím se jim pomoct, aby práce ubíhala rychleji. Zjišťuji, že včera zapomněli zapojit na krb a solárko, opět předělání - ztráta času. Prostě není k tomu projekt a také kvůli tomu, že se mění zaměstnance, tak dojde k chaosu.  Odjezd v 15:55h. Dávám pauzu, poté večer natahuji perlinku a lepidlo na stěnu, kde byl původní projekt.
Čtvrtek 17.11.2016 - Jako vždy, ráno pokračuji v práci, jak v řezání tak i svařování měděných trubek. Dnes přijel další brigádník - dělá poctivou práci, aspoň že tak. Dnes řešili zapojení studené vody do kotle včetně směšovače. Tomáš si spletl umístění směšovače, což se mi zdá nepochopitelné - vůbec si nepřečetl návod nebo schéma, zbytečně tak ztratil hodinu času. Firma přijela v 9:15 a odjela v půl 4. Večer s Péťou doděláváme svařování měděných trubek.
Pátek 18.11.2016 - Kluci přijedou kolem deváté hodiny, dnes jsme přidali plas. trubky na podlahovku  do chodby (druhý a třetí rozdělovač) do sauny, měděné trubky do sauny pro krb. Odpoledne jsme po týdnu mohli tak napustit vodu do aku nádrže, kotle, podlahovky a radiátoru. Kupodivu ani kapka na měděných trubkách, což mě potěšilo, jen pár kapek na spoje u čerpadla. Odjezd cca v 5h. S Péťou uklízíme a dáváme pauzu.
Sobota 19.11.2016 - Včera jsme volali p. Bejdákovi, zdali firma bude dávat kouřovod z kotle do komínu, bylo řečeno že ne, rozhoduji se jet s Haničkou a Elenkou do Liberce na nákup. V OBI jsem koupil roury a v elektro kabely a pár drobností. Odpoledne Péťa dává čidlo a zapojuje systém Loxone. Pod rozdělovačem je v podlaze díra, tu zalepuji speciální pěnou proti vodě pro případ, aby tam nenatekla voda.
Neděle 20.11.2016 - Čistění a nanesení balzámu na okna, izolace měděných trubek, instalace čidla do kotelny.
Pondělí 21.11.2016 - Ráno jedu do Jilemnice pro kamnářské lepidlo, je potřeba opravit mírně poškozený šamot, jenž nešel dát do kotle kvůli většímu svaru. Naštěstí stačil šamot zalepit a svar sbousit. Elektrikář z firmy LTG montuje aku a kotel. S Péťou před obědem jedeme do Martinic do elektro obchodu, nakonec se rozhodujeme nekoupit termostat a budeme zapínat ručně přes akumulační nádrž. Zprovoznění kotle, poprvé dáváme uhlí a poprvé zapálíme. Po půl hodině vše běží jak má, velká úleva. Elektrikář nás seznamuje s obsluhou aku a kotle. Večer uklízíme a hlídáme kotle, večer pouštím vodu do podlahovky. Dle info ze systému Loxone byla počáteční teplota v pokoji mamky 7°C.
Úterý 22.11.2016 - Přes noc topení dopadlo dobře. Nahoře ve třech pokojích máme příjemné teplo a dole v pokoji mamky je ráno okolo 13°C.
















Žádné komentáře:

Okomentovat