úterý 30. srpna 2016

Bagrování a úprava terénu

Včera jsem bagroval okolo stěn baráku kvůli nopové fólii a srovnání terénu. Opět čistá radost s bagrováním, večer jsem dokončil montáž zásuvek.
Dnes jsem dával izolaci na nádrž septiku proti zamrzání. Jelikož nad nádrží bude jen 10 cm hlíny, pro klid duše jsem udělal takové opatření. Kdo ví, zdali někdy nepřijde studená zima.


 

neděle 28. srpna 2016

Malování obýváku a kuchyně

V pátek jsem ve všech místnostech (pokoj, kuchyň, koupelna, toaleta) natřel strop a stěnu penetrací. Včera jsem začal s malováním barvy HET klasik pomocí válečku a štětku, za celý den jsem stihl udělat dvě nátěry a byla to makačka. Musím říct, že značka HET je oproti Primalexu lepší (prozatím).
Dnes ráno a dopoledne jsem stihl uklidit a namontovat zásuvky a vypínače ze dřeva.
Vypadá to hezky, že?






pondělí 22. srpna 2016

Vytápění podlahového topení, příprava před malováním

V pátek jsem betonoval podlahu na výklenek v kuchyni, v sobotu přijel můj spolužák ze základní školy Leoš Zikeš, který dělá podlahy, aby se přijel mrknout na hotový beton. Bude nutné na některých místech sbrousit, hlavně rohy. Poté jsem po dlouhé době nastartoval nakladač, abych uklidil kupu písku a kačírku před uhelnou, aby jsme mohli objednat uhlí na zimu, tentokráte Ořech 2. Odpoledne jsem jel s Haničkou a Elenko na oslavu kulatiny jednoho známého, byl u toho večer moc pěkný ohňostroj.
Včera ráno jsem jel s Elenkou do Jičína navštívit Kučírovi, poprvé jsme viděli malou Agátku - už pěkně roste jak z vody. Poté jsme jeli do Svojku na oběd. Odpoledne jsme začali prvně topit na 28°C do podlahového topení dle doporučení výrobce, další den zvyšujeme teplotu o 5°C.  Také bylo třeba doladit topení a spoustu maličkostí - oprava omítky u podlahy před malováním. Též jsme s mamkou se střídali v hlídání Elenky, aby Hanička měla více času na učení se před obhajobou práce a zkouškami.
Elenka se u sousedky pěkně na koni vyřádila, pilně se učila jezdit na koni.




pondělí 15. srpna 2016

Betonování podlahového topení

Včera ráno jsme začali betonovat podlahu, nejdříve v obýváku, to jsme stihli do 2-3 hodin a potom jsem zvažoval, zdali pokračovat v kuchyni nebo raději menší v koupelně. Nakonec jsem zvolil koupelnu, aby jsme nedělali do tmy a udělal jsem dobře, večer unavení jsme stihli umýt míchačku včetně nářadí.
Dnes ráno jsem měl v plánu schůzku s panem Bejdákem z firmy Ltg, kde jsme doladili detaily ohledně zapojení kotle s akumulační nádrží. Zvažovali jsme vzít kotel Rojek TKA 15 namísto 25, jelikož v budoucnosti se bude zateplovat podlaha, vyměňovat všechny okna a venkovní dveře a ve finále i zateplení střechy. Pokud výkon nebude stačit, jistí krb s výměníkem napojený na aku. Do budoucna bude i možnost zapojení solární článků. Asi takto bude vypadat projekt.
Jinak máme dobrou zprávu, z Libereckého kraje jsme dostali zprávu, že nám schválili kotlíkovou dotaci, takže máme velkou radost. Cestou domů jsem se stavil v Rubesu pro 10 pytlů cementu a 2 pytle multibatu. Hned jsme začali betonovat kuchyň, nějak práce nám šla pomaleji než včera a měl jsem obavu, zdali dnes stihneme. Mamka přiložila ruce k dílu a práce ve třech byla kupodivu rychlejší. Akorát do večera jsme stihli dobetonovat i chodbu. Konečně práce za sebou, taková úleva.


sobota 13. srpna 2016

Zapojení rozdělovače podlahového topení do okruhu kotle

Včera jsem začal připravovat měděné trubky na zapojení rozdělovače podlahového topení, je to dočasné řešení do té doby dokud nepřijde firma na zapojení nového kotle a aku nádrže. Dnes ráno jsem zajel do Horka u Staré Paky do firmy Plasteko, kde jsem potřeboval dokoupit armaturu mezi směšovačem a měděnou trubkou, také jsem koupil digitální váhu, abych mohl zvážit jednotlivé složky pro smíchání betonu na podlahové topení (cement, písek, voda, skelné vlákno a plastifikátor). Cestou jsem vyzvedl Péťu, v plánu je tento víkend betonovat podlahové topení. Mezitím jsem dodělával zapojení a Péťa osekával starou omítku v kotelně. Až v pozdě odpoledne jsem skončil se zapojením rozdělovače do okruhu, následovalo napouštění vody a letmý test, zdali nekape voda. Samozřejmě jsem u jedné armatury zapomněl přetěsnit, takže vypustit vodu, přetěsnit a zase napustit. Poté jsme mohli začít betonovat, vzhledem k pozdní době budeme dělat jen toaletu. Asi hodina trvala příprava se zvážením jednotlivých přísad do betonu. Pak jsme experimentovali s odhadem správné množství vody (záleží na vlhkosti písku). Podlaha toalety jsme udělali za dvě hodiny.
Zítra začne celodenní akce s betonováním, bude to dřina.



pondělí 8. srpna 2016

Betonování podlahy v kotelně

Akce s betonováním mohla začít, cca 7-8cm betonu s kari sítí, jelikož kotel se zásobníkem bude vážit necelou tunu a aku nádrž okolo 800kg, takže nutnost udělat masívní podlahu. Zarovnal jsem pomocí vodováhy, neřešil jsem laserem jelikož to nebylo nutné. Po vybetonování se udělá izolace a poté se dá další vrstva betonu s kari sítí - tam je potřeba, aby to bylo přesně v jedné rovině.
Betonování jsme stihli v pohodě do večera.


sobota 6. srpna 2016

Příprava na betonování podlahy v kotelně

S Péťou jsme se pustili do odpojení kotle a přemístění do uhelny, aby jsme mohli začít betonovat podlahu. Také bylo třeba rozebrat trubky, jen provizorně aby jsme po zabetonování dali kotel zpět kvůli vysušení betonu v podlahovém topení. Pár kamení jsme odvezli, zarovnali terén, nasypali štěrk a pak jsem si vzpomněl, že nemám vibrační desku. Nakonec jsem pořešil přes Bohouše a jeho kamaráda, který mi na hodinu zapůjčil - za 2 sklenky piva :-) Též jsme připravili kari sítě, rozřezali na požadované rozměry, aby to bylo připravené na pondělní betonování. Zítra mám odpočinek - v plánu je dálkový přelet z Kozákova na Moravu.

pondělí 1. srpna 2016

Rekonstrukce kotelny

Ve středu jsem dostal doporučený dopis z Libereckého úřadu, kde mi schválili rozpočet na kotlíkovou dotaci, což jsme měli velkou radost. Hned jsem spojil s firmou, jež bude dělat instalaci kotle s akumulační nádrží - o tom popíšu podrobněji někdy jindy. Je nutno začít kotelnu zrekonstruovat.
V sobotu jsem byl s Haničkou a Elenkou na výletě - Drábské světničky. Doporučuji toto krásné místo, nám se moc líbilo a zase půjdeme znova, máme tam ještě neprozkoumaná místa. Odpoledne jsem stihl ještě si zalítat na Kozákově a k večeru jsme se opět všichni vykoupali v bazénu. Občas takový relax je třeba. V neděli ráno jsem se vrátil opět ke své práci, dodělal jsem nezbytnosti okolo podlahového topení jako je izolace trubek a u dveří jsem dal hrazení kvůli oddělení betonu mezi jednotlivými místnosti. Práce podlahového systému je hotova, už se může začít betonovat, ale až po zapojení rozvaděče do topení, aby se zkontrolovala, zdali někde voda neteče a hlavně aby byly trubky naplněné vodou.
Odpoledne jsem vysekal starou omítku v kotelně a poté jsem začal sbíječkou vysekat starou podlahu. Jelikož v kotelně bude nový automatický kotel s velkým zásobníkem a celková váha včetně uhlí bude okolo jedné tuny, pak akumulační zásobník s obsahem, počítám, tak 1000l, takže je nutné udělat pořádnou podlahu hlavně zpevněnou kari sítěmi. Navíc v kotelně bude umyvadlo - hodí se třeba na mytí bot nebo špinavých rukou od nafty, lepší než zbytečně zamazat umyvadlo v koupelně. Takže je nutnost udělat i odpadní potrubí.
Dnes jsme s mamkou odváželi suť z podlahy a pak tahal velké balvany, některé až 100kg :-) Opět vzpomínka, kdy vloni jsem v koupelně tahal několik velkých bloků kamene.
Příští víkend se bude betonovat podlaha v kotelně a také dojde k zapojení rozvaděče ke staré kotli, aby jsme po vybetonování podlahového topení začali postupně topit ( po pěti dnech od betonování), nejdříve na 25°C, pak postupně po 5°C nahoru až ke 50°C a to několik dnů za sebou.