pondělí 5. prosince 2016

Montáž led světla pod kuchyňskou linkou, odvoz železa

V pátek jedu s kamarádem Tomášem z Prahy do Svojku, cestou ještě vyzvedávám led diody včetně příslušenství. Společně s Péťou začínáme montovat led světla pod kuchyňskou linkou, je třeba nařezat lišty a upravit do tvaru L.
V sobotu se udělalo hezky, plán byl naložit starý kotel a pár věcí, které je potřeba odvézt do skladu nebezpečných odpadů, na kotel jsem musel nechat potvrdit kvůli kotlíkové dotaci. Odpoledne jsme naložili hromadu železa (hlavně staré radiátory), hliníky a papíry, dvěma auty (s vozíkem) jsme odvezli do Veselé. Večer jsme stěhovali skříně dolů a pokračovali v montáži světla.
V neděli uklízíme zápraží, po obědě srovnáváme futra v kotelně (je trošku nakřivo). Večer Tomáš odjíždí domů autobusem, s Péťou finišujeme světla.
Dnes dávám maltu do futra, aby aspoň držely. Stěhování TV, stolu, křesla a židlí.

úterý 29. listopadu 2016

Dokončení toalety a kolaudace pokoje

Ve čtvrtek jsem z Poděbrad přivezl další elektro materiály za 7.000Kč. Péťa bude mít zas co dělat :-)
V pátek pan Klobouček dodělává kuchyňskou linku tj. montuje pracovní desku se dřezem, postranní poličky, dvířka k ledničce atd. Večer s Péťou zapojujeme elektriku na varnou desku a sporák. Prvotní šok z indukční smyčky je znát, voda se rychle ohřeje než z varné konvice.
V sobotu jsem dělal spárování v toaletě a odpoledne zahajujeme kolaudaci včetně oslavy maminčiny narozeniny. Ode mě dostala k narozeninám novou matraci, jež k nové posteli chyběla.
V neděli jsem bohužel neměl zrovna ten šťastný den, při instalaci splachovadla jsem si nožem řízl do prstu (přes dvě prsty), do jednoho jsem si dost řízl. Užuž jsme chtěli jet do nemocnice, naštěstí sousedka Marcela uměla šikovně zalepit tak, že jsem mohl klidně odpoledne pokračovat v práci. Kupodivu to moc nebolelo. Dodělávám splachovadlo, tentokráte si dávám na svoje zdraví záležet. Péťa bojuje s nastavením ventilátoru. Večer maluji toaletu bílým nátěrem.
Včera brzo ráno jsem pokračoval s malováním, odpoledne zahajuji montáž záchodové mísy.
Dnes ráno jsem si všiml, že ze záchoda trochu kape tak mísu odmontuji a zjistil jsem, že trubka nedosedla ke konci. Dávám nové dveře (do mezery dávám montážní pěnu) a umývátko včetně baterie a odpadu. Pak jedu do Semil pro novou baterii do kuchyně, Péťa mezitím dělá odpad pod kuchyňským dřezem. Dofinišuji detaily a konečně mamka se může stěhovat dolů, kde stráví první noc.









úterý 22. listopadu 2016

Týdenní maratón s instalací kotle a aku nádrže

Pondělí 14.11.2016 - Zikeš s pomocníkem dnes dodělali boční lišty podlahy a dali novou podlahu ve výklenku, opět mě překvapili svou prací. Dnes Geis přivezl balík s dřezem do kuchyňské linky, odvezl jsem panu Kloboučkovi, aby podle něj vyřízl otvor do desky. Dnes firma na kotel nepřijela, musejí někam urgentně dělat jinam, tak se modlím, aby zítra opravdu přijeli. Nakupuji fiftinky a připravuji měděné trubky na napojení radiátorového okruhu k čerpadlu u akumulačního nádrže. Bohužel je to za příplatek, tak raději to udělám svépomocí. Péťa vysekává drážku pro nový kabel ke stodole a též i v sauně pro světla a zásuvky.
Úterý 15.11.2016 - Hned ráno jedu do Plasteko pro odbočky, firma přijela až v 10:45, dnes jsme museli začít pořešit s napojením přívodu vody. Plastová trubka, jež je v zemi, má průměr 43mm a jelikož firma přivezli přírubu o průměru 40 či 50. Bohužel nelze na tuto trubku použít, hledáme řešení, obvoláváme a zjišťujeme, zdali existuje příruba na průměr 43. Nakonec budeme muset udělat závit, půjčuji závitník od pana Vávra, ale nevejde se do země kvůli velikosti. Jedeme do Plasteko pro mosaznou přírubu na napojení k plastové trubce. Zítra firma přiveze menší závitník a doděláme zbytek. Kluci pokračují v montáži kotle a aku. Odjezd v 15:35. Zbytek dne se věnuji přípravě měděných trubek.
Středa 16.11.2016 - Brzké vstávání ve 2:30 v noci, nedá mi to a jdu makat. Měřím a řežu měděné trubky, cca do 9 hodin rána. V půl desáté přijela firma, kvůli mlze a ledovce zabloudili, byli někde na lomu v Košťálově. Hned jsme začali dělat nový závit na plastovém potrubí pro vodu. První neúspěšný pokus, děláme druhý závit - pečlivě na to dohlížím neb máme poslední pokus. Celý den jsme strávili na montáži potrubí na vodu. Hlídal jsem nového pomocníka, jenž nebyl schopen kloudné práce, ani neumí přestřihnout plastové potrubí na vodu. Místo něho zastupuji a snažím se jim pomoct, aby práce ubíhala rychleji. Zjišťuji, že včera zapomněli zapojit na krb a solárko, opět předělání - ztráta času. Prostě není k tomu projekt a také kvůli tomu, že se mění zaměstnance, tak dojde k chaosu.  Odjezd v 15:55h. Dávám pauzu, poté večer natahuji perlinku a lepidlo na stěnu, kde byl původní projekt.
Čtvrtek 17.11.2016 - Jako vždy, ráno pokračuji v práci, jak v řezání tak i svařování měděných trubek. Dnes přijel další brigádník - dělá poctivou práci, aspoň že tak. Dnes řešili zapojení studené vody do kotle včetně směšovače. Tomáš si spletl umístění směšovače, což se mi zdá nepochopitelné - vůbec si nepřečetl návod nebo schéma, zbytečně tak ztratil hodinu času. Firma přijela v 9:15 a odjela v půl 4. Večer s Péťou doděláváme svařování měděných trubek.
Pátek 18.11.2016 - Kluci přijedou kolem deváté hodiny, dnes jsme přidali plas. trubky na podlahovku  do chodby (druhý a třetí rozdělovač) do sauny, měděné trubky do sauny pro krb. Odpoledne jsme po týdnu mohli tak napustit vodu do aku nádrže, kotle, podlahovky a radiátoru. Kupodivu ani kapka na měděných trubkách, což mě potěšilo, jen pár kapek na spoje u čerpadla. Odjezd cca v 5h. S Péťou uklízíme a dáváme pauzu.
Sobota 19.11.2016 - Včera jsme volali p. Bejdákovi, zdali firma bude dávat kouřovod z kotle do komínu, bylo řečeno že ne, rozhoduji se jet s Haničkou a Elenkou do Liberce na nákup. V OBI jsem koupil roury a v elektro kabely a pár drobností. Odpoledne Péťa dává čidlo a zapojuje systém Loxone. Pod rozdělovačem je v podlaze díra, tu zalepuji speciální pěnou proti vodě pro případ, aby tam nenatekla voda.
Neděle 20.11.2016 - Čistění a nanesení balzámu na okna, izolace měděných trubek, instalace čidla do kotelny.
Pondělí 21.11.2016 - Ráno jedu do Jilemnice pro kamnářské lepidlo, je potřeba opravit mírně poškozený šamot, jenž nešel dát do kotle kvůli většímu svaru. Naštěstí stačil šamot zalepit a svar sbousit. Elektrikář z firmy LTG montuje aku a kotel. S Péťou před obědem jedeme do Martinic do elektro obchodu, nakonec se rozhodujeme nekoupit termostat a budeme zapínat ručně přes akumulační nádrž. Zprovoznění kotle, poprvé dáváme uhlí a poprvé zapálíme. Po půl hodině vše běží jak má, velká úleva. Elektrikář nás seznamuje s obsluhou aku a kotle. Večer uklízíme a hlídáme kotle, večer pouštím vodu do podlahovky. Dle info ze systému Loxone byla počáteční teplota v pokoji mamky 7°C.
Úterý 22.11.2016 - Přes noc topení dopadlo dobře. Nahoře ve třech pokojích máme příjemné teplo a dole v pokoji mamky je ráno okolo 13°C.
















neděle 13. listopadu 2016

Montáž akumulační nádrže a kotle

Ve středu jsem byl navštívit ve firmě ACT Servis, kde jsem po několika dnech hledání nakonec vybral kliky do tří dveří pro mamku a do kotelny.
Ve čtvrtek jsem víceméně odpočíval po chřipce, po telefonátu se dozvídáme, že pravděpodobně v sobotu přijede firma montovat aku nádrž s kotlem, tak se připravujeme, už bylo konečně na čase.
V pátek zavíráme přívod vody a rozebíráme bojler, s pomocí Péťy a Bohouše dáváme na vozík. Bohouš mezitím dává na poslední část stěny novou omítku, s Péťou připravujeme na zítřejší příjezd firmy. Od elektriky po uklízení materiálu atd.
Včera nastal konečně den D, jelikož omítka včera moc nedržela, udělal slabší vrstvu a ráno Bohouš přišel dodělat zbytek omítky. Okolo poledne přijela dodávka s aku nádrží. Zkusili jsme nádrž dát přes uhelnu, bohužel se šikmým výklenkem nádrž nevejde (musel bych vybourat futra). Naštěstí existovala poslední varianta, druhým výklenkem ze sauny, kterou má šířku 90 cm (ještě že jsem před rokem při probourání výklenku udělal širší mezeru). Montují to zkušení Ukrajinci, kupodivu práci dělají dobře až na drobné věci - musím u toho pohlídat a občas zkonzultovat. Odpoledne s Péťou dáváme provizorný kabel do garáže (ten původní přestal fungovat, nejspíš v zemi se díky vlhkosti spoje zkorodovaly). Pro jistotu jsme kabel dali do ochranného rouru a nechali volně na zem, na jaře vykopeme díru a dáme nový kabel.
Dnes ráno dávám litr fridexu do nakladače a naposledy v roce se projedu kousek po zahradě, přes zimu uložím a akumulátor vyndám - pro udržení kapacity přes nabjíječku. Poté s Péťou děláme úklid v garáži, aby se vešlo auto maminky - garáž je skoro přeplněná a už není místo kam se pohnout. Kolem desáté přijedou Ukrajinci z firmy a pokračují v zapojení trubek do aku nádrže. Přivezli i velký vrták, vrtám díry pro podlahovku a krb. Odpoledne s kluci dáváme kotel do kotelny, naštěstí kluci byli šikovní a bez problému jsme přepravili dovnitř (pomocí paletáku), z palety bylo potřeba kotel zvednout a položit na podlahu, zavolal jsem 2 chlapy a se 4 chlapy jsme kotel zvedli a umístili na správnou polohu. Večer opravuji omítku, dávám pár cihel na starý rozvaděč, Péťa mezitím dělá venku uzemnění (žlutozelená barva) z nového rozvaděče.



neděle 6. listopadu 2016

Mozaika v toaletě a různé práce okolo

Ve čtvrtek jsem přivezl z Prahy jedny kovové dveře, které bude mezi kotelnou a uhelnou a druhé dřevěné dveře do uhelny, mám v plánu uhelnu rozdělit napůl. Jedna část pro uskladnění uhlí a druhou část jako malá dílna, větší dílna bude ve stodole, až se udělá nová střecha. Až se bude na chodbě dělat nová omítka, je potřeba z chodby přemístit všechny nářadí do dílny.
V pátek ráno kupuji v Rubusu velkou KGEM trubku o průměru 20cm na odvodnění u kořenovky, od půl desáté přijel pan Klobouček montovat kuchyňskou linku, občas bylo třeba pomoct podržet horní skříně. Ještě zbývá dodělat pracovní desku a postranní poličky, pak bude komplet kuchyňská linka hotová. Večer dodělávám na WC lištu do rohu nádrže a dávám zbývající dlaždice.
V sobotu brzo ráno přezuji mamce pneumatiky na zimní, pak Haničce u Pežota v Kvítkovicích. Dopoledne jsme jeli do Turnova do pobočky, kde Hanička pracuje, pomohl jsem smontovat nový pracovní stůl. Odpoledne jsme s Péťou rozebrali starý rozvaděč a já dokončuji pár drobných věcí.. Péťa pokračuje v likvidaci starých kabelů v pokoji Lenky. K večeru se necítím zrovna nejlíp.
Dnes po ránu cítím rýmu, ale přesto pokračuji v práci, do WC jsem dal mezi obklady mozaiku, piplačka, ale povedlo se to. Ještě dospárovat a bude WC hotová.


pondělí 31. října 2016

Odvodnění kořenovky

Ráno v 8:15 přivezla firma FaKOPA masívní a velký stůl a lavici, jež jsme si objednali před rokem. Přivezli lodí až z Indonésie. Vskutku stůl vypadá moc hezky a těšíme se, až budeme konečně jíst :-)
V poledne přivezli lednici a varnou desku pro mamku, takže montáž kuchyňské linky může pomalu začít.
Odpoledne se udělalo hezky a teplo, rozhodl jsem se, že u kořenovky připravím odvodnění dle rady a výkresu Kuřete (mého kamaráda). Vykopanou hlínu jsem musel kolečkem odvozit nahoru, zbytek dodělám později (snad letos).





neděle 30. října 2016

Obložení toalety

V pátek jsem dobrousil v kotelně opravené kusy omítky, domaloval komín a výklenek tmavší barvou, poté s Péťou jsme nainstalovali třífázovou zásuvku do kotelny. Na toaletě jsem při přeměřování zjistil, že je potřeba na nádrži přidat 5 cm, aby mozaika přesně zapadla až na konec nádrže. Stačilo navrch nalepit polystyrén a potáhnout lepidlem.
Včera a dnes jsem se pustil do obkládání toalety, pomocí laseru práce šla hezky a kupodivu zajímavě. Vše vycházelo na milimetry (díky kotoučové řezačce) a jednu stranu stěny, jež byla mírně křívá, se mi podařilo srovnat. Práce trvala nepřetržitě od rána do večera včetně dneška, a ani jeden obklad jsem nerozbil :-)










pondělí 24. října 2016

Naházení malty u posledního okna, natažení elektriky v kotelně

Včera jsme s Haničkou a Elenkou chtěli jet lanovkou na Sněžku, ale bohužel předpověď počasí nevyšla - bylo zataženo, tak jsme zašli do příjemné hospůdky si dát k obědu dlabanec. Udělali jsme si pěkný výlet do Malé Úpy (od Pece pod Sněžkou), cestou jsme narazili na zajímavé hry (celkem 10) a moc jsme si to hezky užili. Domů jsme přijeli vymrzlí, ale s dobrou náladou.
Dnes jsem konečně dodělal zarovnání u posledního okna a k večeru jsme s Péťou nainstalovali v kotelně novou krabici pro pospojování několik kabelů (kotel, třífázová zásuvka, světlo, čidlo teploty, atd.).

sobota 22. října 2016

Zarovnání zídky pod oknem

Ráno jsem na WC vyvrtal díru pro šrouby k novéu umývátku a přeměřil rozměry - je třeba si udělat obrázek, jak budou obklady vypadat. Jelikož na dnešek se udělalo pěkně a je potřeba ještě na letošek u nových oken dát vnější parapet, pustil jsem se do zarovnání pod oknem pomocí malty. Práce cca na celý den, nejdříve jsem dělal přízemí a odpoledne první patro (4 okna). Vcelku příjemná záležitost, k večeru začalo poprchávat akorát, když jsem dodělal třetí okno. Čtvrté okno snad dodělám pozítří.




pátek 21. října 2016

Nový sopouch a nový vyrovnávací potěr v kotelně

Dnes ráno přijel kominík Vondra z Čisté u Horek udělat nový sopouch do komína. Stávající díra do komínu je níž a na nový kotel EkoScroll je třeba udělat výš cca 105cm. Mohl bych to udělat svépomocí, ale raději jsem to přenechal někomu, kdo má už léta zkušenosti. Kdyby při řezání praskla keramická vložka, tak je celý komín v háji. Navíc v ceně je i revize komínu, což budeme potřebovat při doložení na kotlíkovou dotaci. Práci odvedl na výbornou a bez problému, což jsem byl potěšen.
Odpoledne jsem se vrhl do plánu udělat nový vyrovnávací potěr v kotelně (tloušťka okolo 2 cm), koupil jsem cca 8 pytlů Weber s tuhostí cca 25MPa. Započal jsem okolo 14h a skončil jsem okolo půlnoci.






úterý 18. října 2016

Dokončení instalace měděných trubek, malování kotelny

V pátek jsem přijel z firemního školení z Moravy, kde jsme měli i ochutnávku místního vína (ve sklípku). Večer jsem pokračoval v instalaci měděných trubek (řezání a svaření).
V sobotu práce na topení, Péťa pokračuje v likvidaci starých kabelů v pokoji Lenčiny (dole).
V neděli jsem konečně dokončil měděné trubky, v kotelně bylo třeba díry ve stropě uzavřít montážní pěnou a maltou. Odpoledne jsme se pustili do malování prvního nátěru kotelny.
Včera jsme udělali druhý nátěr, Péťa připravuje elektriku do kotelny. Večer za tmy přivezli nový kotel, bohužel za tmy jsem nebyl schopen narychlo dát na nakladač vidle, tak jsem poprosil Tondu, aby kotel z dodávky dovezl až k baráku. Kotel váží cca půl tuny.
Dnes jsem dodělal nátěr na některých místech v kotelně, poté jsem udělal tlakovou zkoušku měděných trubek zapojené na radiátory - dopadl na výbornou - ani jedna kapka :-) K večeru jsem měřil venkovní dveře, už je na čase, aby truhlář vyrobil nové dveře.