úterý 27. září 2016

Montáž nového rozvaděče

Ve čtvrtek a pátek jsme řešili zásuvky v kuchyni u dveří, problém byl totiž, že dřevěný rámeček na 4 zásuvky v řadě neseděly. Chyběly pár milimetrů, z důvodu, že jsem krabice dal natěsno. Bylo třeba díru v obkladech dobrousit, aby krabice volně seděla, pak už to bylo bez problému.
V pátek jsme vybetonovali podlahu ve špajzu, ať je připravená na izolaci IPE do budoucna.
V sobotu jsme pustili do vysekávání břidlic okolo baráku, já sbíječkou a Péťa nakládal na kolečko, práce na cca půl dne. Důvodem je, že skrz břidlice barák nedýchá a některé držely jen tak.
V neděli jsem měl půjčený dlouhý vrták s příklepovkou, bylo třeba navrtat díry skrz 70cm širokou zeď na natažení nových kabelů (do kotelny na aku nádrž, z rozvaděče ven atd.). Poté jsme natáhli nový třífázový kabel venku na zápraží až k novému rozvaděči. Při protažení kabelu u dveří jsme zjistili, že původní kabel byl natažen šikmo (okolo kanalizace z prvního patra). Dlouho jsem zvažoval, zdali omítku (slabá zeď) vybourat a později vyměnit HG trubku na novou. Nakonec jsem se rozhodl ho vybourat - stejně bude překážet při výměně venkovního dveře do zahrady.
Včera jsem v kotelně udělal ve zdi mezeru pro HT trubky na odpad z umyvadla. Rozhodli jsme se do kotelny dát umyvadlo, aby jsme mohli po práci umýt a nedělat v koupelně bordel. Ještě tentýž den jsme dali nový rozvaděč na chodbě - už je na čase přepojit ze starého na nový. Též jsme domluvili s elektrikářem, že ve středu dáme nový venkovní rozvaděč a hlavní třífázový kabel - od venkovního k vnitřnímu rozvaděči.
Dnes Péťa připravuje na zítřejší přepojení, dává nové jističe a kabely. Oceňuji pečlivost a preciznost práce. Já jsem mezitím dodělával nezbytnosti v kotelně a připravil na zítřejší odjezd s Haničkou na 5 denní dovolenou do Nízkých a Vysokých Tater. Počasí se zdá být pěkné, tak se těšíme.




pondělí 19. září 2016

Rekonstrukce kotelny

V pátek jsem konečně po 3 týdnech patálie s přísnou STK a emisí konečně vyzvedl svého myšánka, s Péťou jsme definitivně dodělali izolaci pod schody včetně omítky. Tentýž den jsme zajeli do Rubusu pro pár pytlů cementu pro novou podlahu v kotelně.
V sobotu jsem začal pokládat a svařovat IPE izolace pomocí plamene z propan-butanu, mezitím Péťa vysekával drážku pro kabely venku na zápraží - bylo nutno odstanit starý třífázový kabel a nahradit na nový. V neděli jsem zaplátoval izolaci mezi podlahou a zdí, tj. bylo třeba napojit HDPE fólii (z prořezávání baráku) na IPE izolaci - pohodička. Péťa pokračoval v začištění omítky a podlahy ve špajzu, dodělával elektriku v kuchyni pro mamku. Odpoledne jsem začal vysekávat břidlici okolo dveře, aby bylo připravené na výměnu nového vchodového dveře.
Dnes jsme začali betonovat podlahu v kotelně, bylo to akorát na celé odpoledne. Opět jsem dal kari síť pro zpevnění.



neděle 11. září 2016

Izolace pod schody a pokládání dlaždic

Od čtvrtka nic velkého, bylo třeba dokončit izolaci pod velkými schody. V pátek jsme byli s Péťou pomoct u Bodliho se zaléváním betonu do základů - docela makačka.
V sobotu jsem několikrát přeměřoval kvůli položení dlaždic, Péťa se věnoval výměně kabelů do sklepa, bylo potřeba staré nahradit novými.
V neděli jsem vzal Elenku do Svojku na hlídání, aby Hanička mohla nerušeně se věnovat učením před nadcházející obhajobou práce a závěrečnými zkouškami (nakonec obhájila s úspěchem).
Odpoledne jsem začal pokládat dlaždice, od Bodliho mám zapůjčenou stolní řezačku s diamantovým kotoučem, funguje dobře až na přesné řezání laserem - nutno doladit. Práce šla bez problému, s velkou dlaždicí je práce trošku obtížnější.








pondělí 5. září 2016

Likvidace starých trubek a radiátorů

Včera bylo v plánu bylo třeba vybetonovat pod schody do chodby, aby se podlaha ve velké chodbě uzavřela. Nejdřív snížit o 15 cm, přidat nějaké betovnové kusy ze skládky, pár štěrkového kamení a mohlo se začít betonovat. Zároveň jsme pod velkými schody do prvního patra začali od kraje dávat izolaci a nad izolací dvě řady cihel, raději po jednom metru, aby se část zdi zpevnila. Nechtěl jsem nechat firmě na prořezávání, protože pod zdi je hlína - nutno vyhrabat až na strop sklepu a odtud začít dělat poctivě. Zbytek dne jsme rozebrali staré trubky na topení včetně radiátorů - na chodbě a v dalších pokoji.
Dnes jsme pokračovali v izolaci pod velkými schody, během dne sem přivezl Tonda asi 5 korbů hlíny, tak jsem musel nakladačem hlínu zarovnat, poté se spustil liják - tak akorát. Další 3 korby přiveze během týdne. Zbytek dne jsme ještě pokračovali v likvidaci starých radiátorů.





sobota 3. září 2016

Sbroušení betonové podlahy, rovnání terénu

Jak jsem včera přijel z Prahy na motorce (auto je v servisu), hned jsem zajel Jimníkem do Roztok pro brusku na beton. Bylo potřeba sbrousit rohy, které se během zrání nazvedly. Ptal jsem odborníků a řešení proti tomu neexistuje. Vespod je hodně vody a nahoře se zrání velmi urychluje. Jediné řešení by bylo navrchu častěji kropit, zkusím to příště. Bruska s diamantovým kotoučem fungovala skvěle a k tomu je násada k odsávání prachu - připojil jsem k průmyslovému vysavači a funguje bezvadně.
Poté jsem zkusil na podlahu v chodbě a WC položit dlaždice, abych vyměřil a našel nejoptimálnější pozici. Nakoso vypadá hrozně, nakonec po diskusi s mamkou jsme udělali horizontálně viz. fotky níže.
Dnes je poslední den na vytápění podlahového topení, celkem to dopadlo úspěšně. Rohy se zvedly o max. půl centimetru - nic hrozného a je to v normě. Zbytek dne jsem věnoval úpravě terénu, dle info od Bohouše v týdnu budeme mít kupu hlíny, tak jsem nastartoval nakladač a pustil jsem se do rovnání terénu před barákem.