neděle 27. září 2015

Práce v uhelně a začistění cihly na hlavní chodbě

Podřezávání v uhelně je u konce a tak bylo třeba připravit, aby jsme uhlí dali zpět pod střechu dokud je venku stále hezky. Zatím netopíme, jen občas v krbu, ale už je na čase vysušit bahno v koupelně. Prvním úkolem bylo vysekat vyčnívající kusy základen (kamení), s malou sbíječkou některé kameny šly vysekat, ale poté jsem narazil na nejtvrdší kámen - čedič. Ten nešel tou malou sbíječkou, milimetr trval snad minutu. Poprosil jsem kamaráda Ondřeje o zapůjčení velké sbíječky, byl jsem zvědavý, zdali s touto to půjde. Ze začátku kámen dlouho vzdoroval, ale nakonec povolil a byl to řachot. S takovým materiálem jsem se ještě nesetkal, když si vzpomenu, jak před 100 lety dělníci dělali ručně a sami, nemohu vůbec pochopit. Sám bych majzlíkem a kladivem ještě mlátil dodnes :-)
Poté přišlo na řadu přesunutí malé stěny, jež sloužila jako opěra pro uhlí. Chtěl jsem ji přesunout tak aby prostor pro uhlí byl plně využit a zbylé místo uhelny sloužila jako sklad pro věci z dílny hlavně pracovní stůl se svěrákem. Myslel jsem si, že sám zvládnu přeunout tu stěnu, ale s tou vahou ani píď. Musel jsem požádat Ondřeje o pomoc, poté jsem musel vysekat ve zdi otvor, do které se zabetonuje opěrná zídka. Takto jsem strávil jen celé dopoledne. Odpoledne Hanička se věnovala začištěním cihel v hlavní chodbě a já jsem mezitím odstraňoval staré elektrické rozvody.




sobota 26. září 2015

Čistění izolace a vysekání otvoru pro nový rozvaděč

Ráno jsem v bývalé dílně čistil izolaci, jež trčela ze stěny a byla utopena v bahně. Práce nesnadná a byl jsem špinavý všude kam se podíváš. Ale i tak to šlo rychle, s pomocí mojí maminky - izolaci jsem očistil a pod ním jsme na bahno hodili lopatou suchou hlínu.
Po pauze a obědě jsem šel na další lehčí práci. S elektrikářem jsme se dohodli, že stávající rozvodnici ponecháme (aby jsme v první patře mohli přes zimu bydlet) a napravo od hlavního vchodu bude vysekán otvor pro novou rozvodnici. S opravenou sbíječkou (spínač občas zlobil a bylo třeba uvnitř promazat) od Kučíra a firmy Garland jsem mohl začít dělat, jelikož šířka stěny je 45cm tak pro otvor stačil bohatě 15 cm. Zakoupenou rozvodnici je typu RZB-5N165-B od firmy OEZ, vejde se tam 165 modulů v 5 řadech (33 modulů v první řadě), to by pro celé přízemí mohlo stačit, pro první patro bude instalována druhá menší rozvodnice na chodbě, která bude propojená s touto hlavní. Další info o propojení přineseme v některém dalším pokračování.



pátek 25. září 2015

Průběh práce s podřezáváním

Od pondělka kluci pilně pracují s podřezáváním stěn v kotelně, jde jim to dobře a dělají svou práci pečlivě a precizně (mnohem líp než v první fázi v červnu, kdy dělala jiná parta). Udělali cca 14 metry za 5 dny (2-3 metry za jeden den). Jelikož pondělí 28. je svátek, ještě budou pokračovat v úterý a ve středu bude práce již dokončena.




úterý 22. září 2015

Odvoz uhlí z kotelny

Dnešním dnem pokračuje práce s podřezáváním a klukům to jde dobře. Aby práce odsejpala a bylo co nejdříve hotové, s mamkou jsme se rozhodli, že uhlí sami vyvozíme z kotelny ven. Původně jsem chtěl na to vykašlat a udělat okatou cestou (izolaci dát do půlky zdi svépomocí), ale nakonec pán z firmy nás předsvědčil, že podřezat celý se vyplatí, tak jsme do toho šli a nabídl nám, že kluci pomůžou. Ve finále jsme to nakonec sami odvozili, mamka nakládala uhlí a já to vyvozil ven před okno kotelny, jímž se uhlí sype z nakladáku dopravním pásem. Sice jsme zkoušeli obvolat všude, ale pás jsme ani nesehnali.
Už ani nevím, pokolikáté to bylo kolečko, minimálně 100x :-)








pondělí 21. září 2015

Prořezávání stěn mezi koupelnou a "budoucí" saunou

Dnes brzo ráno přijela firma na prořezávání stěn - kamenných bloků v šíčce 75 cm pomocí dimanatového lana a zařízení, které je k tomu uzpůsobeno. Tento rok se dělá už podruhé, v červnu jsme dělali první část podřezávání, teď druhou část a příští rok na jaře se bude dělat zbývající stěny v ostaních místnostech (asi půlka baráku). Tam už jsou jen cihly, tak práce bude mnohem jednodušší a levnější.




neděle 20. září 2015

Začistění cihel a úprava vchodu

Hanička se ujala úkolu se začistěním cihel na omítku v obýváku, bylo třeba připravit než v dohledné době přijde zedník, který nám udělá novou omítku. Zvládla na výtečnou, škoda, že to takhle nenecháme, moc to vypadá hezky jak ze starých časů.
Můj úkol bylo zabetonovat vchod do kotelny, jelikož po probourání uprostřed stěn se propadlo drobné kamení, tak bylo nutné mezeru vyspárovat menšími kameny a betonem. Do cementu jsem přidal lopatu vápna a po zaházení lžící cement na zdi krásně drží jak přibitý. Kupodivu jsem měl být asi zedníkem :-)



sobota 19. září 2015

Probourání vchodu do kotelny

Překlady jsou "skoro" vytvrzené, hlavně první část překladu, jenž s betonem drží profil ve tvaru "I" z kotelny, takže směle do bourání vchodu do kotelny. Musel jsem sbíječkou a pomocí majzlíku sundat jednotlivé kamenné bloky. Původně jsem chtěl udělat šířku vchodu na 80 cm, ale nakonec jsem raději rozšířil na 90 cm, pro jistotu - pro přenášení rozměrných věcí a vchod bude mnohem "pohodlnější". Po probourání vchodu následoval odvoz velkých kamenů kolečkem ven a poté nakladačem na kraj zahrady, kde jsou uskladněny ostatní velké kamenné bloky - ty se budou určitě hodit, nejen na kořenovou čističku ale i na stodolu. Práce byla nejen fyzicky náročná ale i zajímavá.







čtvrtek 17. září 2015

Bourání druhé části pro překlad

První část překladu (v bývalé dílně) už v betonu dobře vytvrdla, tak jsem mohl začít bourat druhou půlku otvoru pro překlad. Konečně jsem mohl vyzkoušet nové stavební kozy, které jsou perfektní na tuto práci. Práce pěkně odsejpala a hned druhý den jsem mohl začít betonovat.




středa 16. září 2015

Návštěva veletrhu For Arch

S Haničkou jsme na tento den plánovali návštěvu veletrhu For Arch, raději jsem si vzal dovolenou neb dobře vím, že po práci se nedá stihnout za pár hodin projít všechny stánky. Udělal jsem dobře, že jsme tam šli hned v 10 hodin a akorát do 17 hodin jsme stihli projít všechny firmy a získat tak potřebné informace k rekonstrukci baráku. Udělali jsme si velkou radost s objednávkou masívního stolu ze starého teaku (dovezené z Indonésie) s rozměrem 200x90 s veletržní slevou 20%. K tomu také si ještě vybereme lavičku a 4 židle. Moc pěkný stůl, jenž je základem domu a společného žití s dětmi. Někdy se tam vypravíme do Děčina, kde sídlí firma FaKOPA pro doladění detailu objednávky.
Další veletrh bude For Interior, který se koná 1. - 4.října, bude tam něco zajímavého ohledně nábytku, interiéru a designu. Tentokráte to bude do 18 hodin, tak se máme na co těšit.


čtvrtek 10. září 2015

Vysekání omítky pro hlavní kabel z elektoměrového rozvaděče

Po dohodě s elektrikářem se rozhodlo vyměnit hlavní kabel od elektroměrového rozvaděče ke rozvodnici, původní kabel je starý a slabého průřezu, je dobré vyměnit na CYKY-J 4x10. Pomocí sbíječky a majzlíku jsem sekal do omítky v délce 10 metrů a práce byla hotová ani ne za dvě hodiny.


neděle 6. září 2015

Odstranění omítky v hlavní chodbě

Venku leje a podzim už pomalu klepe na dveře. Co dělat v tomto počasí? Pokračoval jsem v hledání starých kabelů, i té hlavní která vede od elektroměru. Po dohodě s elektřikářem se bude měnit celý elektroměrový rozvaděč kvůli instalaci "nočního" proudu včetně kabelu. Když jsem sekal drážku, v níž jsou staré kabely, omítka na některých místech nedržela dobře a tak bylo rozhodnuto celou omítku sundat. Nějak takhle vypadá první část stěny v chodbě.


sobota 5. září 2015

Bourání části zdi pro překlad

Původní vchod do kotelny bude z důvodu zvětšení koupelny a oddělení záchoda do samostatné místnosti uzavřen a vchod do kotelny bude probourán z "bývalé" dílny. Jelikož na zeď, jež patřila bývalému chlévu je široká 70cm, jsou položeny 3 profily ve tvaru "I", jeden z kotelny a dvě z dílny. Musel jsem práci rozdělit do 3 etap. 1.etapa je probourání z jedné strany (dílna) pouze do poloviny šířky zdi kvůli vypodložení jednoho profilu, jež trčí z kotelny, třemi překlady. Jelikož jsem ještě nesehnal stavební kozu, musel jsem lešení vyrobit ze štafle a fošny. Bourání šlo kupodivu "trochu" obtížně neb jsem musel postupovat krok za krokem a také jsem z důvodu bezpečnosti raději na všechny profily podepřel silnými trámy - jistota je jistota. Sekání pomocí sbíječky a ručním majzlíkem trvalo cca půl dne a zbytek dne jsem vybetonoval mezeru nad 3 překlady (rozměr 11,5 - 125), které jsem zakoupil ve stavebninách DEK v Jičíně. Jelikož jsem tam byl poprvé, překvapila mě rozmanitost, dobré ceny a příjemná obsluha. Cena materiálu oproti stavebnině Mizera v Lomnici nad Popelkou je velmi markantní. Odteďka tam budu jezdit častěji. Do betonu jsem dal raději kari síť pro vyztužení celého překladu. Až beton vytvrdne (cca týden), v druhé etapě se probourá zbytek díry z kotelny a doplním zbývající 3 překlady. Cca za 14 dnů, až beton nad překlady vytvrdne, se pod 6 překlady probourá vchod (šířka 80cm) se schody (rozdíl podlahy kotelny a dílny je 50 cm).