pondělí 31. srpna 2015

Analýza rozvodnice a elektrických kabelů

Jal jsem se prozkoumat rozvodnici a kabely, zjistil jsem, že některé kabely jsou staré přes 50 let, izolované v hliníkové trubce. Jelikož k tomu nejsou papírové podklady, musel jsem začít vysekat od rozvodnice postupně do dalších místností, abych zjistil stav kabelů. No co k tomu říct, hrůza!
Plán je dohodnout se s revizorem na výměnu komplektní elektroinstalace (rozvodnice, jističe, chrániče, všechny kabely, zásuvky, atd.). Rozhodl jsem se k tomu nainstalovat i inteligentní automatizaci od firmy Loxone, které zjednoduší obsluhu kotle, bojleru a dalších komponenet. Existuje možnost na dálku ovládat kotel a zjistit teplotu v jednotlivých místnostech.
Bude to investice řádově cca okolo 50.000Kč. No což, když už jsem do toho pustil, tak do základů a to pořádně.



neděle 30. srpna 2015

Rozpůlení základového kamene a dokončení překladu

Venku bylo opět tropické vedro, tak jsem si v chládku chodby udělal práci s rozpůlením základového kamene pod vchodem do kotelny. Důvodem je, že skrz velkého kamenného bloku povede nejen odpad z koupelny a záchoda ale i hlavní trubky topení. Musel jsem nejdříve sbíječkou navrtat několik děr, abych rozpůlil přesně na míru. Byl jsem raději opatrný, abych moc ho nepoškodil. Po dvou hodinách boje se práce přece povedla.
Zbytek dne jsem věnoval dokončením překladu pro výklenek v "chlívku" kde mamka bude mít regály pro knihy a nějaké dekorativní předměty.





sobota 29. srpna 2015

Kopání zeminy v "budoucí" sauně

Bylo třeba vykopat cca 30 cm zeminy v šířce 70cm kvůli podřezávání bývalého "chlívku", jelikož tam byla jen hlína, práce šla pěkně od ruky a trvala cca 3 hodiny.



pondělí 24. srpna 2015

Výměna bojleru a instalace vodovodního potrubí

Na dnešek jsem objednal instalatéra pro výměnu kombinovaného bojleru, původní byl ležatý a už měl za sebou dost (18 let). Důvod byl, že v místě bojleru bude vchod do sauny přes 75cm kammennou stěnu, původní vchod do kotelny bude uzavřen kvůli koupelně. Pro spokojenost jsem opět zvolil stejnou značku Dražice ale svislý pro úsporu místa a také se lépe voda v něm ohřívá (mísí), zvolil jsem velikost 180 litrů. Práce instalatéra a pomocníka proběhla kupodivu hladce a s nimi byla příjemná komunikace, kromě výměnu bojleru také odstranili v kotelně přebytečné staré kovové trubky pro topení. Jelikož kotel budeme vyměnovat až příští rok, zatím jsme zapojili provizorně na starý kotel. Kromě toho také částečně vyměnili kovové trubky na vodu za plastové.
Mohu instalatéra vřele doporučit, s ním mám dopředu naplánovanou práci na instalaci podlahového vytápění, topení v celém baráku a také potrubí pro vodu.
Sice bych mohl všechno udělat sám svépomocí, ale to by se rekonstrukce protáhla o další měsíce.



Územní souhlas na KČOV

Dnes jsme poštou obdrželi rekomando od stavebního úřadu, po půl roce obíhání a vyřizování formalit máme územní souhlas pro kořenovou čističku. Ještě zajít na životní prostředí pro stavební povolení a doufejme, že to nejhorší máme za sebou.
Už abych začal bagrovat :-)

neděle 23. srpna 2015

Kopání zeminy pro budoucí koupelnu a záchod

Po včerejší příjemné akci u Jardy, kde jsme se pěkně nažrali (kuře a hovězí) a popíjeli (whisky se colou) jsem měl chuť zase něco kopat. Plán dne byl vykopat zeminu (cca 20cm) a odstranění kamenných desek o váze 40-60kg v bývalém chlévu. Těch kamenů se nedalo spočítat ani na prstech obou rukou. Docela dřina a fajn posilovna :-) Je třeba snížit výšku kvůli odpadnímu potrubí a podlahovému vytápění. O tom se rozepíšu někdy jindy.



sobota 22. srpna 2015

Výkop v baráku pro novou kanalizaci

Předevčírem jsem v Praze na Černáku v Hornbachu koupil všechny HT trubky pro zapojení odpadu z prvního patra a přízemí. Strávil jsem cca 2 hodiny přemýšlením jak nejlépe a optimálně zapojit bez větší námahy včetně probourání zdí atd. Během práce s výkopem (cca 18 cm podle šířky rýče) mě napadly nejrůznější nápady. Včera po práci jsem ještě stihl zajet do Košťálova pro další trubky, hlavně KG (venkovní), v místě, kde se rozdvojuje dvě HT 110 jsem dal raději mezikus na 125 s vývodem skrz baráku ven a venku k septiku (prozatím dočasně k té staré) jsem napojil trubkou KG 160. Může se stát, v jednu chvíli se v přízemí a v patře najednou spláchne záchod a mohlo by dojít k ucpání, takže jistota je jistota :-)
Jelikož podlaha bývalého chlívu, v němž bude budoucí koupelna a záchod, je snížena cca o půl metru než ostatní místnosti v přízemí, musel jsem na konci kanalizace snížit cca o 30 cm, aby z koupelny a záchoda šlo napojit na hlavní trubku.
Vše proběhlo hladce, práce trvala cca od 7 do 16h, kdy nebylo možné použít záchod ani umyvadlo, na velkou jsme museli odskočit na zahradu vedle kompostu :-)





pátek 21. srpna 2015

Bagrování okolo septiku

Tento víkend je v plánu výměna staré odpadní kanalizace na nové a ještě jsme nedostali stavební povolení ke kořenové čističce, musel jsem okolo septiky vybagrovat staré základy betonové terasy, abych mohl jednoduše a provizorně zapojit. Po koupi nové rychlospojky na podkop a bagřík šlo podkop bez problému zapojit a práce s bagrováním mi šla pěkně od ruky, terpv se učím, ale s časem to bude lepší. Bagrování je fajn koníček :-)


čtvrtek 20. srpna 2015

Plachta na přívěs, vyzvednutí vidle na bagřík, koupě laseru a trubky na kanalizaci

Dnes po práci jsem zajel do Vapp vyzvednout objednanou plachtu (na počkání trvá šití cca 3-4 týdny) na vozík, který jsem zakoupil v červnu. Vypadá to pěkně a hlavně při jízdě po dálnici stotřicítkou nebude mít tak velký odpor. S novou plachtou jsem zajel do Sibřiny, kde jsem před měsícem koupil bagřík, pro vidle. Bude se hodit pro převážení palety či klád v lese.
Poté jsem zajel do obchodu Zono pro nový lineární laser, který umí samonivelačně nakreslit lineární čáru po celém prostoru (360 stupnů) včetně svislé čáry, velmi neocenitelná pomůcka hlavně pro někoho kdo dělá sám. S hadicovkou je na to potřeba 2 lidi, práce je zdlouhavější a občas není přesný. S laserem stačí zapnout, čára se hned rozsvítí (jak ve sci-fi) a hned můžu začít stavět, no vyzkoušejte to :-)
Ve finále jsem stihl ještě se stavit v Hornbachu pro trubky na odpadní kanalizaci, docela nabitý nákupní den.