pátek 30. října 2015

Opět zeď a nákup tvárnic ve stavebninách

Ráno opět klasika a před obědem jsem jel na stavebniny sehnat tvárnice Porfix s tloušťkou 5 a 10cm (pro zeď mezi pokojí a koupelnou) a duté cihly na vodu, V některých stavebninách neměli, až nakonec jsem našel pár v Lomnici nad Popelkou.
Pokud budete převážet na vozíku tvárnice, tak ty pěticentimetrové dejte raději do kufru auta, ty mají tendence praskat. Když jsem dorazil domů, čekal mě šok :-) Naštěstí některé se dají slepit či nařezat na menší bloky.

čtvrtek 29. října 2015

Pokračování stavby zdi

Na dnešek jsem si přivstal, aby stavba proběhla hladce a zeď byla co nejdříve hotova. Ona ta práce se cihly je zdlouhavá a pracná, sice to tak nevypadá, ale v reálu to tak je, pokud má koupelna vypadat hezky.


středa 28. října 2015

Příprava izolace a stavění zdi mezi kotelnou a koupelnou

Dnes je svátek, což jsem využil skoro prodlouženého víkendu na stavbu zdi mezi kotelnou a koupelnou. Příčka bude postavena z dutých cihel šířky 11.5. Nejdříve jsem musel připravit izolaci a napojit na stávající, pak následovalo měření podle nákresu. Tento proces zabral cca půl dne, pak přišel zedník, s nímž jsem domluvil, že udělá omítku na rozvodnici. Z důvodu, aby se vysekaná díra aspoň zpevnila a nebortila se. K večeru jsem začal na izolaci pokládat první řadu cihel, dost času zabralo měření vzdálenosti a pravého úhlu.



pondělí 26. října 2015

Vyztužení překladu nad schody do kotelny

Dnes jsem udělal jen kratičkou práci s vyztužením překladu nad schody do kotelny. Minule jsem nedokončil a tak to bylo třeba dokončit. Koupil jsem profil I s výškou 8 cm, raději jsem beton namíchal na poměr 2:1 (dvě lopaty písku a jedna lopatu cementu).

neděle 25. října 2015

Betonování podlahy

Ráno jsem se pustil k navážení drobných kamení na podlahu a pak jsem dokončil latění. Opět jsem musel vytáhnout cirkulárku a vyrobit nové latě. V poledne jsme mohli začít betonovat, na 12m2 jsme měli za 3 hodiny hotové.
Zbytek dne jsem se věnoval řezáním dřeva na zimu.



sobota 24. října 2015

Navaření asfaltového pásu a zaházení hlíny

Dnes přišel mráz, což se hodilo na odvoz písku. S Jimníkem a vozíkem jsem zajel do Libšťátu pro bílý písek na omítku. Za 1 tunu jsem zaplatil 250Kč a na vozík jsem musel nakládat sám pomocí lopaty. Těžko se odhadovalo, kolik jsem toho naložil. Přes google se mi podařilo najít informaci, že na 1.5 tunu písku je jeden metr krychlových. Podle rozměru vozíku jsem to nějak dobře odhadl. Vozík je nadimenzován na 1300kg, takže by to mělo být v pohodě.
Po příjezdu domů konečně nadešel čas s navařením asfaltového pásu na izolaci v délce cca 6 metrů. Práce trvala asi hodinu a poté jsem mohl už začít naházet hlínu do mezery a pomocí vibrační desky jsem zarovnat celou podlahu. Dokončil jsem pozdě večer a už mi nezbyla ani špetka síly. Navážení drobných kamení udělám až ráno.


pátek 23. října 2015

Provizorní schody do kotelny

Již brzy se uzavře kotelna s koupelnou (bude tam nová zeď) a bylo na čase začít udělat schody do kotelny z místnosti, kde bude sklad a sauna. Opět jsem se pustil do bourání kamenů cca o půl metru níž. Také jsem vybetonoval schody, prozatím provizorně, později udělám lepší schody - zatím jsem nevymyslel dobrý nápad, jak schody budou vypadat.

čtvrtek 22. října 2015

Natírání izolace v "bývalé" dílně

Tento víkend je v plánu betonování podlahy v "bývalé" dílně, tak jsem se pustil do přípravy. Bylo nejprve potřeba natřít izolaci asfaltovým nátěrem. Pak jsem řešil co s izolací v rohu, jak spojit izolaci zezdola a zeshora.



pondělí 19. října 2015

Dokončení betonování v chodbě

Dnes odpoledne jsem kromě výměny oleje a bačkory z letní na zimní pro mého myšánka ještě stihl dobetonovat kus podlahy, které jsem včera nechal schválně, aby jsme mohli chodit nejen ven ale i do kotelny. Dnešním dnem jsem chodbu dokončil a mamka se může tetelit radostí :-)
Příští víkend je v plánu betonování podlahy v další místnosti pro uskladnění věcí a saunu. Už aby to bylo...

neděle 18. října 2015

Laťování a betonování podlahy v chodbě

Dnes jsem domluvil s pomocníkem na devátou hodinu ranní, že mi pomůže namíchat beton, tak jsem si trošku přivstal, abych včas připravil latění pro betonování. To jsem stihl za hodinu včas a tak v půl desáté jsme mohli začít betonovat, Hanička opět nezklamala s její šikovností. Práce ve dvou je příjemná a rychle ubíhající. Před polednem jsem pomocníka poslal domů, jelikož jsme to stihli fofrem, po obědě jsem už dodělával kousek podlahy u dveří.
Zbytek odpoledne jsem se věnoval uklízením věcí pod přístřešek, bylo třeba pomalu začít uložit nástroje a věci před nadchzející zimu.






sobota 17. října 2015

Příprava chodby na betonování podlahy

Už pomalu mamce došla trpělivost, že chodba již delší dobu leží v hlíně, tak je na čase vybetonovat podlahu. Nejdříve jsem v místnosti, kde bude sklad věcí a sauna, dodělával zbývající izolace (připevnění ke zdi), v rohu navařil kus asfaltového pásu a poté jsem do mezery pro odpadní rouru naházel hlínu. Přišla chvíle, kdy jsem musel vyřešit schody do níže položené části místnosti. Vzpomněl jsem si, že jsem před půl rokem omylem koupil 2 široké překlady, které jsem chtěl použít na nově zbouraný vchod do kotelny, naštěstí přišly vhod a ty posloužily jako opěradlo pro zadržení hlíny a drobných kamení. Rozměry těch překladů mi vyšly akorát, což práce mi urychlila a mohl jsem hlínu dorovnat vibrační deskou. Ještě jsem neopomněl na hlavní rouru napojit odpadní trubku pro saunu (odvod přebytečné vlhkosti ze sauny a ze dřevěné kádě). Poté jsme s Haničkou za tmy dováželi drobné kamení na kolečku a udělali podklad na betonování. Dokončili jsme dost pozdě večer. ale i tak byl to příjemný pracovní den.



pátek 16. října 2015

Navaření modifikovaného pásu na HDPE fólie

Asfaltový nátěr ze včerejška už zaschl, tak jsem se pustil do navaření modifikovaného pásu na HDPE fólie, aby později se lépe napojilo na další pás, který se bude pokládat na betonovou podlahu. Koupil jsem si nový hořák spíš plamenomet :-) a s pomocí mamky jsme to měli naráz hotový. Pás jsem nařezal na šířku 50 cm, to by mělo úplně stačit.

čtvrtek 15. října 2015

Práce s izolací

Večer po příjezdu z Prahy jsem se pustil do práce s izolací, konkrétně HDPE fólií, která firma nainstalovala při prořezávání zdí. Bylo potřeba ji připevnit pomocí hmoždínky, vrutu a podložky ke zdi, aby se na ni mohlo přivařit modifikační pás Glastek 40 special mineral. Do tvrdého kamene šlo navrtat pomocí speciálního vrtáku a práce šla hezky. Ve finále jsem stihl natřít izolaci asfaltovým lakem Penetral Alp, aby pás na ni lépe držel. Nic nenáročného.




pondělí 12. října 2015

Dobetonování kus podlahy

Celé odpoledne jsem dobetonoval kousek podlahy, kde jsem před 2 dny sbíječkou snížil podlahu o 2-4cm, s mamkou jsme to zvládli za 2 hodiny. Další víkend je v plánu svaření asfaltového pásu na HDPE fólii (z podřezávání) a betonování chodby. Je třeba co nejdříve dokončit než přijde zima.


neděle 11. října 2015

Betonování podlahy pro koupelnu a záchod

Konečně nadešel čas začít betonovat koupelnu a záchod, ráno jsem připravil latě pro bednění a hned po obědě jsme začali betonovat. K nám přišel pomoct kamarád elektrikáře, který míchal beton, pomocí hliníkové latě jsem vyrovnával do roviny a Hanička pomocí hladítky vyhladila do hladka. Stihli jsme akorát do setmění.


sobota 10. října 2015

Dokončení zarovnání podlahy a příprava na betonování

Po včerejšku jsem cítil bolavé tělo, to ale mě neodradilo pokračovat v dokončení zarovnání podlahy. Už skoro jsem necítil ruce, ale zase jsem se těšil, že budu moct dělat jinačí práci. Po obědě jsme s Haničkou odváželi kolečkem drobné kamení na podbeton. Práce byla fajnová a rychle utíkající. Opět jsem musel přeměřit sklony odpadních potrubí. Chtěl jsem ještě stihnout bednění, ale to už byla tma jak v pytli a únava přišla dřív než jsem čekal. No což, zítra je taky den.




pátek 9. října 2015

Zapojení odpadní roury a vysekání části betonu

S instalatérem jsme se domluvili, že přiveze všechny díly (trubky a kolena pro průměr 50 a 110) na odpadní roury a zapojíme to narychlo. Toto řešení bylo nejlepší než to kupovat v obchodě a zkoušet s tím experimentovat - to by zabralo hodně času a také i nemalé peníze. Takhle jsme to měli za hodinu hotový :-)
Podlaha v pokoji, koupelně a záchodě bude v jedné rovině a tak bylo potřeba v pokoji odstranit asi 2cm přebytečný beton, jenž tam už léta leží, o rozměru 4x3 metry. Opět jsem vzal sbíječku a zbytek dne jsem s tím mordoval jak horník v dole. Ruce sice dají zabrat, ale alespoň si procvičím - lepší než být v posilovně.
Ještě mám pomocníka lasera, který mi ukáže čáru, kam přesně vysekat, abych nemusel bourat celou tloušťku podlahy.


pondělí 5. října 2015

Příprava podlahy pro koupelnu

Celý víkend jsem byl pryč (SIV kurz v Nechranicích) tak až dnes jsem se pustil do přípravy podlahy pro koupelnu tj. bylo třeba vysekat část podlahy z betonu a kamene, aby se na ni mohlo položit odpadní roury pro vanu, umyvadlo, sprchu a záchod. Poté začneme co nejdříve betonovat a později postavit zeď (mezi kotelnou a koupelnou), topná sezóna se blíží a je na čase začít na tom pilně makat.
Opět jsem zápolil s těžkostmi dne, manipulace s velkými balvany a boční držák sbíječky nevydržel nápor tolika prací, praskla plechová objímka (Kučír z Garladnu mi zařídí novou součástku). Holt sbíječka dává dost zabrat, ale je to šikovná holka.


pátek 2. října 2015

Dokončení prořezávání a zaházení uhlí do uhelny

Dnes firma dokončila prořezávání půlku baráku, zbytek se bude dělat až na jaře, tam práce bude jednodušší neb se bude dělat jen se cihlou. Prořezat tvrdý kámen zvlášť se čedičem je kumšt a preciznost. Jsem rád, že operace se zdařila a teď mohu směle se pustit do další práce, na které se těším. Jak odjela firma, hned jsem uklidil uhelnu a začal jsem uvažovat, jak uhlí dát zpět do uhelny. Jelikož jsem nesehnal kouzelný prsten, stačilo otevřít okno a část se vahou sesypala dolů, zbytek jsem dodělal lopatou a nakladačem. Pomohl i sousedův kamarád, protože po pár minutách mě rozbolela levá ruka. To mám asi z velké vibrace velké sbíječky, jak jsem se snažil odstranit tvrdý čedič.